Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

V Tokiu se představila první olympionička z týmu uprchlíků. Výprava je třikrát početnější než v Riu

V záři reflektorů letošní olympiády je tak jako na předchozích Hrách v Riu tým uprchlíků. Jako první se ze speciální výpravy představila Luna Solomonová. Ve střelbě vzduchovou puškou na 10 metrů si nicméně dobře nevedla a skončila úplně poslední na 50. příčce. Hlavu ale nevěší. "Hodlám pokračovat ve sportu až do Paříže 2024, chtěla bych se zúčastnit i těchto olympijských her," řekla.

Luna Solomonová z výpravy uprchlíků
zdroj: ČTK/AP autor: Alex Brandon

Tým sestavený z běženců tvoří 29 sportovců, což je bezmála trojnásobek ve srovnání s brazilskou premiérou tohoto výběru před pěti lety. Tehdy jich bylo deset ve třech sportech. "Jsou nedílnou součástí naší olympijské rodiny a přivítáme je s otevřenou náručí," řekl prezident MOV Thomas Bach, když oznamoval nominaci - MOV vybíral 55 sportovců.

Sedmadvacetiletá Solomonová musela v minulosti udělat odvážný krok, aby se dostala na světovou sportovní scénu. "Opustila jsem svoji zemi, Eritreu, protože tam byla velmi omezená svoboda. Doufám, že se tam jednou vrátím," řekla.

Sportovní střelkyně uprchla z Eritrey v roce 2015 a dostala se až do Švýcarska, které je momentálně jejím útočištěm. Hodně jí pomohl trojnásobný olympijský medailista Niccolo Campriani, který se stal jejím trenérem.

Solomonová skončila ve střelbě vzduchovou puškou na 10 metrů poslední, 50. Závodu se účastnila i česká reprezentantka Nikola Šarounová, která obsadila 41. místo. Olympijskou vítězkou v této disciplíně je Číňanka Jang Čchien.

Výsledky sportovní střelby na OH v Tokiu: vzduchová puška (ženy)

1. Jang Čchien (Čína) 251,8, 2. Galašinová (Rus.) 251,1, 3. Christenová (Švýc.), 4. Duestadová (Nor.), 5. Mullerová (Fr.), 6. Tuckerová (USA), 7. Kwon Un-či, 8. Pak I-mun (obě Korea),... v kvalifikaci 41. Šarounová (ČR).

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články