Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

V Tokiu by mohlo dojít na souboj Cheptegeie s Kandiem. Půlmaratonský rekordman chce také běžet desítku

Velmi atraktivní by na olympijských hrách v Tokiu mohl být souboj v běhu na 10 000 metrů. Svou účast už potvrdil světový rekordman na této trati Joshua Cheptegei, nyní se k němu přidal i držitel půlmaratonského rekordu Kibiwott Kandie z Keni. Rád by ukončil keňské čekání na olympijské zlato na této distanci, které trvá už více než půlstoletí.

Kibiwott Kandie
zdroj: ČTK/EFE autor: Manuel Bruque

Naposledy se tato africká vytrvalecká velmoc radovala v roce 1968, kdy v Mexiku triumfoval Naftali Temu. Od té doby na něj žádný Keňan nenavázal. Richard Chelimo v Barceloně 1992, Paul Tergat v letech 1996 a 2000 a naposledy v Riu 2016 Paul Tanui skončili druzí.

"Byl bych více než šťastný, kdyby keňská vlajka vlála po desítce v Tokiu. Vím, že jako země jsme nedávno neměli ty nejlepší výsledky na 10 000 metrů, ale věřím, že s týmovou prací a včasnou přípravou dokážeme dosáhnout dobrých výsledků na Hrách v Tokiu," řekl.

Kandie v prosinci ve Valencii překonal světový rekord v půlmaratonu o nevídaných 29 sekund a vylepšil ho na 57 minut a 32 sekund. Chce uspět i na dráze, kde dosud prakticky nezávodil.

Ugandský vytrvalec Joshua Cheptegei
zdroj: ČTK/EFE autor: Manuel Bruque

"Jsem odhodlaný dokázat světu, že mohu závodit i na dráze, proto jsem se rozhodl běhat 10 tisíc metrů s cílem kvalifikovat se na olympiádu," řekl čtyřiadvacetiletý Keňan, který loni v září vyhrál speciální půlmaraton pro elitní běžce v Praze.

Favoritem olympijské desítky bude Uganďan Joshua Cheptegei, který loni překonal světový rekord legendárního Kenenisy Bekeleho. Úřadující mistr světa na 10 tisíc metrů se chce v Tokiu pokusit o double s pětkou.

Tím by navázal mimo jiné na Brita Mo Faraha, kterému se tento kousek podařil v Londýně 2012 a Riu 2016. Farah se vrátil ze silnice na dráhu, aby na desítce závodil i v Tokiu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články