Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Úleva po nejtěžším rozhodnutí. Jak reaguje svět na odklad olympiády?

Statečné, složité, nevyhnutelné. Rozhodnutí o odkladu olympijských her v Tokiu konečně padlo. Sportovci i funkcionáři z celého světa vyjadřují vesměs úlevu s přídechem trpkosti až smutku. Období nejistoty je minulostí a mohou se pomalu nastartovat nové plány, i když stále není jisté, kdy se Hry nakonec uskuteční.

Olympijské hry a koronavirus
zdroj: ČTK/AP autor: Jae C. Hong

"Gratulujeme MOV, japonské vládě i organizátorům Tokia 2020 k tomuto statečnému, ale nevyhnutelnému rozhodnutí," uvedl předseda mezinárodní kanoistické federace José Perurena.

"Čelíme nebývalé situaci, která si žádá zodpovědné vedení a kvalifikovaná rozhodnutí. Ačkoliv pro ty, kteří se tvrdě připravovali, to je trpké zklamání, všichni chápeme, že ochrana lidských životů, zdraví a bezpečnost mají vždy přednost," dodal předseda mezinárodní tenisové federace David Haggerty.

Nadšení panovalo především mezi kanadskými sportovci, jejichž olympijský výbor v pondělí oznámil, že se Her nezúčastní, pokud budou v původním termínu. "Naprostá úleva. Vzrušení. Nejistota. Jsme v mimořádné době. Budeme více než připraveni v roce 2021 a poneseme javorový list s větší hrdostí, než jsem si kdy dovedla představit," uvedla kanadská olympijská šampionka v zápase Erica Wiebeová.

"Co znamená další rok ve velkolepém koloběhu života?"

Další reagovali na rozhodnutí smířeně. "Je to zklamání, že nebudu moci závodit na olympiádě letos, ale člověk musí pochopit situaci, chápat, že některé věci jsou trošku důležitější než sport. Věřím, že se dočkáme příští rok," řekl švédský tyčkař Armand Duplantis, jenž letos překonal světový rekord a byl horkým favoritem na zlato.

"Čekala jsem na to osm let, co znamená další rok ve velkolepém koloběhu života? Jako sportovci mi ta zpráva láme srdce, ale je to z dobrých důvodů a pro bezpečnost všech," konstatovala mistryně světa v sedmiboji Katarina Johnsonová-Thompsonová.

"Čekat jeden rok na naplnění svých snů je oběť, která stojí za to, abychom pomohli udržet lidi v bezpečí. Ano, budu o rok starší a na mém těle to bude znát, ale slibuju, že budu makat tak, aby na mě mohl být britský tým pyšný, až přijde ten správný čas," dodal britský trojnásobný mistr světa ve skocích do vody Tom Daley.

Funkcionáři i svazy se shodují, že zdraví a bezpečnost sportovců, fanoušků a všech zúčastněných jsou společnými prioritami a přijaté rozhodnutí je správné. Světová ragbyová federace zároveň vyjádřila podporu japonským pořadatelům, na které změny těžce dopadnou.

"Ze zkušeností z jedinečného mistrovství světa 2019 v Japonsku jsme přesvědčeni, že hostitelé vyjdou z této nešťastné situace silnější a odhodlanější než kdy dřív a zorganizují mimořádné hry," uvedli.

Spravedlivý odklad

"MOV nám oznámením o odložení Her přinesl dobrou zprávu. Umožní to všem sportovcům soutěžit za rovných podmínek a zároveň chránit své zdraví, jak jsme od vypuknutí této krize požadovali," uvedl předseda španělského olympijského výboru Alejandro Blanco.

"Odložení přijímáme s nesmírným smutkem, ale i s plným vědomím toho, že to je jediné rozhodnutí, které můžeme podpořit s ohledem na to, jak ničivý dopad má pandemie COVID-19 na naši zemi, komunity a rodiny," uvedl výkonný ředitel britské olympijské asociace Andy Andson. "Je čas přestat myslet na Tokio 2020 a být v bezpečí se svými blízkými," vzkázal sportovcům.

"Nynější rychlé a jasné rozhodnutí odložit olympijské a paralympijské hry je správný a obrovsky důležitý krok pro mezinárodní sport i celé světové společenství. Dává to celé populaci potvrzení, že i ve sportu se dělá maximum pro to, abychom dostali pandemii pod kontrolu, jak nejlépe a nejdříve to půjde," uvedl předseda německé konfederace olympijských sportů Alfons Hormann.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články