Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Tokio hlásí první případ nákazy v olympijské vesnici

První případ nákazy koronavirem se objevil v olympijské vesnici v Tokiu. Organizátoři uvedli, že se jedná o zahraniční osobu zapojenou do organizace Her. Národnost ani jiné osobní údaje kvůli ochraně soukromí sdělit nechtějí.

Olympijské hry v Tokiu
zdroj: ČTK/AP autor: Jae C. Hong

Olympijské hry v Tokiu kvůli koronaviru provázejí přísná opatření, která začínají už po příletu a mají minimalizovat rozšíření nákazy mezi olympioniky i běžnou japonskou populaci. Sportovci se budou testovat denně a musejí se pohybovat jen v olympijské vesnici, kam nemá přístup nikdo zvenčí, a na svých sportovištích.

Předseda MOV Thomas Bach označil rychlé rozeznání případu za známku toho, že opatření jsou účinná. "Od 1. do 16. července přicestovalo zhruba 15 tisíc sportovců, funkcionářů a dalších akreditovaných lidí. Všichni byli po příletu testováni. Z toho 15 bylo pozitivních. To je velmi nízká míra, 0,1 procenta. Každý byl hned izolován a nepředstavuje žádné nebezpečí pro ostatní účastníky nebo japonské obyvatele. Je to důkaz, že opatření fungují," řekl Bach.

Časté testování čeká také další akreditované osoby, které budou bydlet převážně ve vyhrazených olympijských hotelech. Bez ohledu na případné očkování jsou povinné roušky a odstupy.

Kvůli dalšímu nárůstu nákazy v Japonsku byl v Tokiu na dobu olympiády vyhlášen nouzový stav. Hry se tak nakonec uskuteční i bez domácích diváků, o zákazu těch zahraničních bylo jasno už dlouho.

Bach uvedl, že Mezinárodní olympijský výbor si je dobře vědom skepse, která v Japonsku ohledně Her v době pandemie panuje, ale doufá, že úspěch může náladu změnit. "Pokorně vyzýváme japonský národ, aby vítal a podporoval sportovce z celého světa. Oni mají stejný zájem, aby Hry byly bezpečné," řekl.

"A věříme, že jakmile Japonci uvidí, jak jsou jejich sportovci úspěšní, tak bude jejich přístup méně emotivní," dodal Bach. Již dříve připomněl, že pětaosmdesát procent sportovců a funkcionářů v olympijské vesnici bude naočkováno proti koronaviru nebo bude mít protilátky po prodělaném onemocnění.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články