Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Tokio 2021 může přinést podobnou radost jako poválečné olympijské hry, myslí si Coates

Odložené olympijské hry v Tokiu se v příštím roce mohou stát nejlepšími hrami v historii. Prohlásil to předseda koordinační komise MOV John Coates, který situaci po odeznění pandemie přirovnal ke stavu, v němž se sport nacházel po obou světových válkách.

Olympijské kruhy v centru Tokia
zdroj: ČTK/AP

"Dlouhé čekání na olympiádu je najednou ještě delší. Proto se v případě Tokia nemůžeme vyhnout srovnání s roky 1920 a 1948, kdy sportovci zažívali úlevu a ryzí štěstí už jen proto, že konečně mohou startovat na vytoužených olympijských hrách," uvedl Coates.

Olympijské hry byly odloženy na přelom července a srpna v příštím roce. "Jsem přesvědčen, že tokijské hry se mohou zařadit k největším v historii, pokud nebudou úplně nejlepší. A když odhodím hrdost kluka ze Sydney, věřím, že to tak opravdu bude," řekl Coates.

Ten se na organizaci OH 2000 v Austrálii podílel jako prezident národního olympijského výboru. Tehdejší předseda MOV Juan Antonio Samaranch pak při slavnostním zakončení označil hry v Sydney za nejlepší v historii.

Na konci dubna Coates prohlásil, že uspořádání olympijských her v Tokiu v příštím roce není závislé na tom, zda bude v té době k dispozici vakcína proti koronaviru. Reagoval tak na množící se vyjádření zdravotnických expertů, podle nichž by bylo velmi komplikované hry pořádat, pokud nebude nalezena vakcína či lék na koronavirus.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články