Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Szilágyi potřetí obhájil, mezi kordistkami triumfovala Sun I-wen

Maďarský šavlista Áron Szilágyi slaví třetí olympijské zlato. K předchozím ziskům z Londýna i Ria si připsal další triumf. Tři individuální tituly má jako první šermíř v historii. Svoji medailovou sbírku zkompletovala Číňanka Sun I-wen, která ke stříbru a bronzu z Ria nyní přidala zlato.

Áron Szilágyi obhájil třetí olympijský triumf
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Medichini

Jednatřicetiletý Szilágyi prošel turnajem s naprostým přehledem, jen semifinálovému soupeři Sandrovi Bazadzemu z Gruzie umožnil zaznamenat alespoň deset bodů (15:13). Ostatní deklasoval, včetně finálového soupeře Luigiho Samaleho z Itálie, kterého porazil 15:7. Bronz obhájil Korejec Kim Čung-hwan, který má ve sbírce ještě týmový olympijský titul z roku 2012.

Je nám líto, video expirovalo.
Sun I-wen zkompletovala zlatem sbírku olympijských medailí

"Jedna z mých prvních myšlenek byla: 'Tomu nevěřím, to není možné, tohle není realita, to je jen sen'," popsal Szilágyi své pocity po zisku třetího zlata. "Myslím, že budu potřebovat pár týdnů, možná i měsíců, abych pochopil, co se tu stalo," dodal.

Szilágyi napodobil italskou hvězdu Valentinu Vezzaliovou, jež obdobný hattrick zaznamenala ve fleretu v letech 2000 až 2008. Pod pěti kruhy Szilágyi utrpěl jedinou porážku v roce 2008 v Pekingu, kde skončil patnáctý. Z velkých akcí má ale v individuální soutěži zlatou medaili už jen z mistrovství Evropy 2015. Na světových šampionátech získal jediný bronz z roku 2013, ale také dalších sedm týmových medailí včetně zlata z roku 2017.

Devětadvacetiletá Sun I-wen při obhajobě bronzu porazila ve finálovém duelu rumunskou soupeřku Anu Marii Popescuovou, jež zopakovala stříbro z Pekingu. Minule v Riu byla šestatřicetiletá Popescuová členkou vítězného rumunského týmu, který tehdy ve finále porazil Číňanky se Sun I-wen v sestavě. Bronz v Tokiu získala exmistryně Evropy Katrina Lehisová z Estonska.

Po zisku zlata přemohly Sun I-wen emoce, protože před Hrami čelila těžkému dilematu. Dozvěděla se totiž, že její otec je smrtelně nemocný, a nebylo jisté, zda ho ještě uvidí, protože bude muset po návratu do Pekingu strávit několik dnů v karanténě. "Bylo hodně pravděpodobné, že ho už po soutěži v Tokiu neuvidím. Ale naštěstí je stále naživu. Pořád s rodinou doufáme," řekla plačící šampionka čínským médiím.

Výsledky šermu

Muži - šavle:

Finále: Szilágyi (Maď.) - Samele (It.) 15:7,

o 3. místo: Kim Čung-hwan (Korea) - Bazadze (Gruz.) 15:11,

další pořadí: 5. O Sang-uk (Korea), 6. Ibragimov (Rus.), 7. Berre (It.), 8. Pakdaman (Írán).

Ženy - kord:

Finále: Sun I-wen (Čína) - Popescuová (Rum.) 11:10,

o 3. místo: Lehisová (Est.) - Murtasajevová (Rus.) 15:8,

další pořadí: 5. Kong Man Wai (Hongkong), 6. Isolaová (It.), 7. Běljajevová (Est.), 8. Fiamingová (It.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články