Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Řecko si prvně zahraje olympijské finále ve vodním pólu. Soupeřem bude Srbsko

Řekové si v semifinále olympijského turnaje vyšlápli na tradiční velmoc vodního sportu – Maďarsko. Výhra 9:6 nad devítinásobnými vítězi turnaje je posunula do prvního finále v historii. Řekové tak mají jistotu první medaile z tohoto sportu. Druhou finálovou pozici vybojovali Srbové, kteří otočili napínavý duel proti Španělsku na 10:9. 

Střídačka vodních pólistů Řecka
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: Ding Xu

Řekové, kteří byli pod pěti kruhy nejlépe čtvrtí na domácí olympiádě v Aténách 2004, zdolali v Tokiu Maďarsko podruhé po výhře v základní skupině. Čtyři góly dnes vstřelil Stylianos Argyropulos, brankář Emmanuil Zerdevas si připsal sedm zákroků.

Maďaři jsou suverénně nejúspěšnější zemí v olympijské historii. Na medaili však čekají od roku 2008, kdy získali třetí titul za sebou.

Španělé v předchozích šesti zápasech v Tokiu jako jediní neztratili ani bod, semifinále jim ale proklouzlo mezi prsty. Po třetí čtvrtině nad Srbskem vedli 7:5, ještě půldruhé minuty před koncem měli jednogólový náskok 9:8, pak ale Dušan Mandič vyrovnal a 26 sekund před koncem rozhodl kapitán Filip Filipovič o výhře šampionů z Ria.

Sen o zlatu se tak rozplynul i strakonickému vodnímu pólistovi Martinu Faměrovi, jenž působí v Barceloně a loni získal španělský pas, aby mohl startovat na olympiádě. O medaili bude hrát se svými španělskými spoluhráči proti Maďarsku.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:

Vodní pólo: Muži: Semifinále: Řecko - Maďarsko 9:6 (2:1, 1:1, 2:2, 4:2),
Srbsko - Španělsko 10:9 (2:0, 2:5, 1:2, 5:2)..
O 5. až 8. místo: Chorvatsko - Černá Hora 12:10 (1:0, 5:4, 3:3, 3:3), 11:20 Itálie - USA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články