Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lavický dosáhl svého nejlepší olympijského výsledku, na finále to ale nestačilo

Windsurfař Karel Lavický  jel už svůj třetí olympijský závod, ale ani v Tokiu mezi finálovou desítku neproklouzl. Po dvanácti rozjížďkách mu z 22. místa chybělo více než 100 bodů. Vede trojnásobný mistr světa Kiran Badloe z Nizozemska. 

Je nám líto, video expirovalo.
Windsurfař Lavický do bojů o medaile nepronikl

V závěrečných třech rozjížďkách se pokaždé umístil v první dvacítce. "Na závěr konečně přišel vítr, tak jsme se pěkně svezli, podobně jako včera. Vítr tady chodí v takových pruzích, chvíli fouká víc, chvíli míň. Oproti včerejšku dnes byly mraky, které vítr občas přibrzdily. Byl to ale můj nejlepší den," uvedl Lavický.

Pětatřicetiletý Lavický, který startoval na třetí olympiádě, díky 22. příčce zaznamenal své nejlepší umístění pod pěti kruhy. To měl však jisté už před startem, protože v Tokiu se představilo jen 25 závodníků. Jeho maximem dosud bylo 31. místo z Ria de Janeiro.

"Od začátku bylo naším cílem umístění mezi patnáctkou a dvacítkou, na to jsme výkonnostně měli. Škoda toho smolného druhého dne, který nakonec způsobil, že se Karlos do první dvacítky nevešel," řekl trenér Patrik Pollák s připomínkou pondělních trablů s "katapultem", nesplněným časovým limitem i předčasným startem.

"Ten druhý den, to byla naprostá katastrofa. Celkově nemůžu být naprosto spokojený, ale ani zklamaný. Vím, že to mohlo být lepší, ale na druhou stranu nikdy žádný československý windsurfař hodnotnější výsledek na olympiádě nezajel. Olympijský závod byl strašně těžký, mohl jsem zajet líp, vím, že na to byla šance, a to mě trochu štve. Ale takhle to dopadlo, udělal jsem pro to všechno, co jsem mohl," řekl Lavický.

V průběžném vedení je stále trojnásobný mistr světa Kiran Badloe z Nizozemska, jenž vyhrál pět z dvanácti rozjížděk a má 33 bodů. Na druhém místě je před nedělním finále Francouz Thomas Goyard s 52 body, Badloeovi tudíž při velkém náskoku stačí k zisku zlata závěrečnou jízdu dokončit.

Sobotní finále bude zároveň olympijská derniéra třídy RS:X. "Třída RS:X dnešním dnem pro všechny skončila, jen deset nejlepších ještě jednou vyrazí do boje o medaile a pak hurá na iQFoil," jmenoval Pollák novou olympijskou windsurfingovou třídu, jež v programu Her v Paříži nahradí současnou disciplínu.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:

Jachting: Muži: RS:X - po 12 rozjíždkách: 1. Badloe (Niz.) 33, ...22. Lavický (ČR) 225 - nepostoupil do finálových jízd.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články