Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jako kdybych penaltu kopl za sebe. Skeetař Tomeček litoval těsného vypadnutí

Chybělo velmi málo a skeetař Jakub Tomeček se dostal do vytouženého finále. Jenže v dramatickém kvalifikačním rozstřelu prohrál duel o poslední šesté finálové místo s Dánem Jesperem Hansenem a skončil sedmý. Už potřetí na Hrách vládl skeetařům Vincent Hancock. Američan slaví triumf po devíti letech.

Jakub Tomeček
zdroj: Reuters autor: Ann Wang

Rozhodnutí přinesla až 17. série rozstřelu, kam se Tomeček dostal po dvou chybách v závěrečné části kvalifikace. Tu poslední a celkově třetí v kvalifikaci přitom udělal u předposledního pokusu a zakončil ji s bilancí 122 tref ze 125 ran.

V následné bitvě s pěticí dalších konkurentů o tři postupová místa sice rodák z Kyjova jednou chyboval, přesto bojoval o poslední finálovou příčku do konce s Hansenem. Po řadě vzájemných soubojů Tomeček v 17. sérii minul a vypadl. Do finále nepostoupila ani Barbora Šumová, která skončila čtrnáctá.

Devatenáctý muž z olympiády v Londýně Tomeček měl i v druhé části kvalifikace soutěž dobře rozjetou. Poté, co v nedělní části chyboval ze 75 střel jen jednou, držel i dnes dlouho svou úspěšnou sérii a trefil 43 ran po sobě. Přestože v té následující chyboval, stále byl na průběžných příčkách, které by mu zajišťovaly finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Skeetař Tomeček: Nepamatuji se, že by byl na olympiádě takový rozstřel

Jenže při předposlední střele celé kvalifikace minul znovu a s celkovými třemi omyly už musel do rozstřelu. Právě chybu při 124. kvalifikační ráně si hodně vyčítal. "To je, jako kdyby běžec přes překážky utíkal a hodil totální držku přes překážku, jako kdybych si zakopl o tkaničky, jako kdybych penaltu kopl za sebe, úplně úlet," uvedl s tím, že jeho skutečné emoce by byly nepublikovatelné.

V rozstřelu si jako první postupové příčky brzy zajistili Američan Vincent Hancock a Abdallah Al-Rašídí z Kuvajtu. Brzy se k nim mohl přidat i Tomeček, ale udělal chybu.

"Uvědomoval jsem si moc dobře, že můžu postoupit, Taky jsem to šel trefit, ale netrefil," komentoval neúspěšný dvojstřel, který ho dovedl do souboje tří střelců o jedno místo. Zatímco Peruánec Nicolas Pecheco brzy vypadl, Dán Hansen zůstával bezchybný. V 17. sérii a po 33 střelách český reprezentant minul podruhé a jeho naděje na postup mezi nejlepší šestici zhasla. "Nemyslel jsem si, že tu chybu udělám já. Věřil jsem si, že budu trefovat do té doby, dokud on nemine. Ale bohužel jsem minul dřív," dodal Tomeček.

Dvaatřicetiletý Hancock, který triumfoval na OH v Londýně a Pekingu, nechal zapomenout na pět let starý neúspěch v Riu de Janeiro, kde skončil až patnáctý.

Ve finále se už dopustil pouze jediného omylu. Trefil 59 střel z 60 a postaral se o olympijský rekord. V boji o zlato nedal šanci ani Hansenovi, který pár desítek minut předtím vyřadil v rozstřelu Tomečka. Dán ale ve finále zasáhl o čtyři terče méně než Hancock. Rozstřelem o finálovou účast předtím prošel také třetí Kuvajťan Abdallah Al-Rašidí.

Olympijské zlato slaví Američanka Englishová

Ve finále soutěže žen porazila Amber Englishová obhájkyni zlaté medaile Italku Dianu Bacosiovou. Třetí skončila vítězka kvalifikace Meng Wej z Číny.

Týmová mistryně světa z roku 2018 Englishová sestřelila ve finále 56 z 60 terčů a druhou Bacosiovou porazila o jeden úspěsný pokus. Jednatřicetiletá Američanka zároveň stanovila nový olympijský rekord.

Englishová postoupila do finále ze třetí příčky, když v kvalifikaci chybovala čtyřikrát ze 125 pokusů. V rozhodující fázi však v úvodních třech sériích ani jednou neminula. S Bacosiovou prošly do finálového duelu s bilancí 47 tref z 50 střel.

Rozhodnutí přišlo až v závěru, kdy italská střelkyně udělala v souboji o zlato dvě chyby, zatímco Englishová jen jednu a mohla se radovat ze své první olympijské medaile.

Česká reprezentantka Barbora Šumová byla před poslední položkou ránu od finále, ale ani v pátém kole nezastřílela čistě. O šance ji připravila dvojchyba při dvojstřelu na pozici uprostřed. "Já jsem si tam špatně zavolala do výstřelu vedle. Školácká chyba, že jsem si to nepohlídala," litovala. Nakonec obsadila 14. místo.

Sportovní střelba - skeet:

Muži - 2. část kvalifikace: 1. Delaunay (Fr.) 124+6, ...7. Tomeček 122+5+8+19 - nepostoupil do finále.

Ženy - 2. část kvalifikace: 1. Wej Meng (Čína) 124, ...14. Šumová 118 - nepostoupila do finále.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články