Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Útok na medaili zhatil poslední lezec. Ondra skončil v kombinaci šestý

Před vystoupením posledního soupeře ještě držel medailové příčky, a dokonce mohl při premiéře sportovního lezení na olympijských hrách získat zlato. Adam Ondra se ale nakonec z Tokia vrátí bez cenného kovu. Na konečné šesté místo ho odsunul Rakušan Jakob Schubert, který ovládl poslední ze tří disciplín kombinace, lezení na obtížnost, a zajistil si bronz. Zlato získal nečekaně Španěl Alberto Gines Lopez, stříbrný je Američan Nathaniel Coleman.

Osmadvacetiletý Ondra po čtvrté příčce z úvodního lezení na rychlost skončil v boulderingu až šestý a stejná příčka mu patřila i průběžně. "Bouldering byl velmi specifický, bylo to jiné oproti Světovému poháru nebo mistrovství světa, protože se rozhodovalo jen na třech boulderech místo čtyř. Smůla pro stavěče, první jsme vylezli téměř všichni, třetí téměř nikdo. Tudíž se rozhodovalo na jednom jediném boulderu a jednom kroku. Je těžké být zklamaný, protože na těchto třech boulderech jsem nemohl zalézt lépe," zhodnotil Ondra druhou disciplínu.

Díky výbornému výkonu v obtížnosti se dlouho držel v čele pořadí poslední disciplíny a živil šanci na některou z medailí včetně zlata. Naději mu ale sebral Schubert, který jako jediný z finálové sedmičky vylezl až na vrchol. Kdyby Schubert skončil v obtížnosti druhý, Ondra by triumfoval. Rakušan ale obtížnost vyhrál. "Věděl jsem, že mu ta cesta bude hodně sedět, což se ukázalo. Byl neuvěřitelně fyzicky připraven, dokázal si ještě odpočinout v průběhu té cesty lépe než já a potom mu ve finální pasáži zbývalo víc sil," uznal Ondra.

Nejnižší součin všech tří disciplín měl osmnáctiletý Ginés, jenž k vítězství v rychlosti přidal čtvrté místo v obtížnosti a sedmé v boulderingu. Coleman za ním celkově zaostal o dva a Schubert o pět bodů. Až čtvrtý skončil favorizovaný Japonec Tomoa Narasaki, před Ondru se dostal ještě vítěz úterní kvalifikace Francouz Mickaël Mawem.

Ondra si v rychlosti vylepšil osobák, v boulderingu se trápil

Ondra, který v kvalifikaci obsadil páté místo, se měl na úvod vyřazovací části rychlosti utkat s Francouzem Bassou Mawemem. Rychlostní specialista a držitel nejrychlejšího olympijského času si ale v závěru kvalifikace natrhl biceps a do finále nenastoupil.

Ondra tak zahájil soutěž sám, časem 7,44 si vylepšil osobní rekord ve své nejslabší disciplíně o dvě setiny. V semifinále srazil dalších 41 setin, ale Ginés byl téměř o půl sekundy rychlejší. Proti vítězi kvalifikace Mickaëlu Mawemovi Ondra poprvé v kariéře stlačil čas pod sedm sekund na 6,86, ale favorizovaný Francouz byl ještě o 39 setin rychlejší. Z Čecha přesto vyzařovala velká spokojenost.

V boulderingu, v němž se Ondra v roce 2014 stal mistrem světa a má i dvě stříbra, první boulder "topoval" až na druhý pokus, na druhém si jako jediný ze sedmičky finalistů nepřipsal ani zónu. Na třetím všichni včetně Čecha zapsali jen zónu. Na dva topy dosáhl pouze Coleman.

V obtížnosti, z které má tři světové tituly, Ondra dosáhl na kótu 42+ a až do úplného závěru vedl, avšak poslední lezec v soutěži Schubert jej dokázal překonat. Po dílčí druhé příčce měl Ondra konečný součin 48, což stačilo jen na šesté místo.

Sportovní lezení:

Muži: 1. Ginés (Šp.) 28 (1x7x4), 2. Coleman (USA) 30 (6x1x5), 3. Schubert (Rak.) 35 (7x5x1), 4. Narasaki (Jap.) 36 (2x3x6), 5. M. Mawem (Fr.) 42 (3x2x7), 6. Ondra (ČR) 48 (4x6x2), 7. Duffy (USA) 60 (5x4x3), 8. B. Mawem - nenastoupil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články