Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Roušku neodkládá ani v zápasech. Nechci obdiv, chci ochránit sebe i rodinu, řekl Brazilec

V zápasech brazilských volejbalistů nejde přehlédnout. Nejenom kvůli 209 centimetrům výšky. Lucas Saatkamp alias Lucao na olympijských hrách v Tokiu je výrazný i díky roušce, kterou nosí nejenom všude po vesnici, ale také při utkáních. Důvodem je ochrana zdraví jeho rodiny. Jeho pětiletý syn musí používat kvůli respiračním problémům inhalátor.

Brazilský volejbalista Lucas Saatkamp alias Lucao
zdroj: ČTK/AP/ autor: Frank Augstein

"Nechci být nějakou obdivovanou osobností, když nosím roušku. Mým jediným cílem je ochránit sebe a rodinu," řekl pětatřicetiletý volejbalista podle agentury AP.

Koronavirem si prošel v lednu. Měl horečky a velké bolesti hlavy, žádné těžké příznaky ho ale nepostihly. Přestože tedy má určité množství protilátek a zároveň byl před olympiádou proti covidu-19 očkován, rozhodl se i tak nosit ochranu úst a nosu.

Lucao řekl, že za to nesklidil ani chválu, ani kritiku, i proto, že netráví čas čtením článků a sociálních sítí. Rouška podle něj nemá vliv na jeho výkony na kurtu, kde pomohl Brazilcům do semifinále. Na předchozích dvou Hrách, kterých se Lucao zúčastnil, jeho tým vybojoval zlato v Riu de Janeiro a stříbro v Londýně.

"Volejbal se od dalších sportů liší. Je tam víc přestávek, takže je čas se nadechnout, na rozdíl od běhání nebo fotbalu. Není to pro mě nepříjemné," uvedl. S rouškou hráli i jeho spoluhráč Mauricio Borges nebo volejbalistka Macrís Carneirová, než se zranila.

Spoluhráči, kteří roušku při zápasech nenosí, obdivují přístup Lucaa a dalších. Následovat je ale nebudou. Například brazilský kapitán Bruno Rezende uvedl, že se snaží motivovat spoluhráče a hodně s nimi mluvit, což by s rouškou nebylo jednoduché.

Od začátku epidemie v Brazílii zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 přes 556 tisíc lidí. To je druhý nejvyšší počet na světě po Spojených státech. Nákaza se prokázala u bezmála 20 milionů lidí, což je zhruba desetina obyvatel této země.

Brazilští obhájci po čtvrtfinálové výhře 3:0 nad domácím Japonskem v semifinále vyzvou stejně jako před pěti lety v Riu Rusy. V druhém duelu se utkají Argentina s Francií.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články