Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Premiérové zlato z karate míří do Španělska. Získala ho Sánchezová

Premiérovou zlatou olympijskou medailistkou v karate se stala Španělka Sandra Sánchezová. Ve finále disciplíny kata, jež představuje stínový způsob boje s imaginárními soupeři, předčila devětatřicetiletá úřadující mistryně světa o dvanáct let mladší domácí naději Kijou Šimizuovou. Třetí skončily Italka Viviana Bottarová a Mo Sheung Grace Lau z Hongkongu. Také první dvě soutěže v kumite skončily triumfem Evropanů - Francouz Steven Dos Santos ovládl kategorii do 67 kg, Bulharka Ivet Goranovová váhu do 55 kg.

Španělka Sandra Sánchezová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Vincent Thian

Obě finalistky nejprve díky nejvyšším známkám od panelu rozhodčích ovládly základní pětičlenné skupiny a z druhé fáze, v níž byly soutěžící rozděleny do trojic, postoupily do boje o zlato s totožným hodnocením. Finálová kata vyšla lépe čtyřnásobné mistryni Evropy. Obdržela nejvyšší známku dne 28,06, Šimizuová (27,88) zopakovala stříbro z posledního MS v Madridu, přičemž předchozí dva šampionáty ovládla.

Čtyřiadvacetiletý Da Costa také potvrdil roli aktuálního světového šampiona a ve finále porazil 5:0 na body stejně starého Eraye Samdana z Turecka, který se letos stal mistrem Evropy ve váze do 60 kg. Teprve jednadvacetiletá Goranovová v repríze finále z předloňských Evropských her zdolala 5:1 o osm let starší ukrajinskou soupeřku Anželiku Terljugaovou a olympijský primát přidala k bronzu z MS.

Karate bylo na olympiádu zařazeno jednorázově, do programu si jej vybrali japonští pořadatelé vzhledem k popularitě tohoto sportu v zemi. Vedle stříbra Šimizuové ale v prvním finálovém dnu získali japonští karatisté už jen páté a sedmé místo. Za tři roky v Paříži už se v karate pod pěti kruhy soutěžit nebude.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články