Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Cinka zastavil v honbě za medailí defekt, šampionem je Brit Pidcock

Útočil na bronz, ale nakonec skončil v slzách. Biker Ondřej Cink totiž kvůli naprasklému ráfku a defektu zadního kola nedorazil do cíle olympijského závodu v cross-country horských kol. Z vítězství se radoval Thomas Pidcock z Velké Británie, druhý byl Švýcar Mathias Flückiger a třetí Španěl David Valero. Švýcar Nino Schurter, obhájce prvenství z Ria de Janeiro, se musel spokojit se čtvrtým místem.

Ondřej Cink během olympijského cross-country
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Cink odstoupil z olympijského cross-country v šestém ze sedmi okruhů krátce poté, co se propracoval na průběžnou třetí pozici.

"Hodně mě to mrzí," řekl smutně Cink, zatímco se medailisté o pár metrů dál řadili u stupňů vítězů. Český biker cítil, že by mezi nimi mohl stát. "Byl jsem připraven na sto procent. Závod vypadal dobře. Nepřálo mi štěstí, ale výkon byl super. Holt to ke sportu patří. Když jsem viděl výsledky, tak si myslím, že bych to třetí místo dal," litoval.

Podobně jako jediný Čech ve startovním poli a zároveň velká medailová naděje dopadl favorizovaný Nizozemec Mathieu van der Poel. Hned v prvním kole totiž po skoku ošklivě upadl, a přestože se do závodu ještě vrátil, nakonec vzdal.

Třicetiletý Cink, který při předchozích dvou startech na OH dojel v letech 2012 a 2016 shodně čtrnáctý, se zpočátku pohyboval těsně za první desítkou, když ho v zaváděcím okruhu přibrzdil Francouz Jordan Sarrou. Měl ale jen minimální ztrátu a brzy se do top 10 dostal.

"Samozřejmě to chtělo na téhle trati být po startu trošku víc vpředu, ale úplně špatnou pozici jsem neměl. Hrozně se to natahovalo ve sjezdech," popisoval Cink vývoj.

Po deseti minutách z téměř hodinu a půl dlouhého závodu měl těžký pád na jednom z terénních skoků ve vedoucí skupině jedoucí Van der Poel. Chvíli seděl s bolestivou grimasou beznadějně vedle svého kola, pak se ale rozhodl pokračovat, ačkoliv měl na 35. místě minutové manko. Aspirant na zlato se následně dokázal propracoval až do elitní patnáctky, ale nakonec závod přece jen vzdal.

V tu chvíli udával tempo při své čtvrté olympijské účasti Schurter, s ním se drželi Flückiger a Pidcock, brzy se k nim dotáhl i Novozélanďan Anton Cooper. Po druhém celém okruhu byl Cink devátý, ale v dalších metrech se rychle posunul na pátou příčku.

Když pak vedoucí kvarteto na konci třetího kola v cílové rovince taktizovalo, Cink toho využil a na lídry se dotáhl, jenže Pidcock se znovu opřel do pedálů a všichni čtyři zase českému bikerovi poodjeli.

Pidcock, který v pátek oslaví teprve 22. narozeniny, se poté odtrhl, nejblíže se za ním držel Flückiger. Švýcar však v pátém kole chyboval při jednom z výjezdů a jeho manko, jež se pohybovalo kolem šesti sekund, se rázem zdvojnásobilo.

Cinkův úspěšný atak přišel vniveč

A právě na konci pátého okruhu trio jedoucí o bronz, v němž byl se Schurterem a Cooperem ještě Francouz Victor Koretzky, zpomalilo - nikomu se nechtělo tahat skupinku z čela. "Pomohlo mi, že se docela taktizovalo na cílové rovince. Pak pro mě závod vypadal dobře," popsal Cink. Vycítil naději a v úvodu šestého okruhu se prodral na bronzovou pozici.

Ondřej Cink
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

V tu chvíli se zdálo, že má hodně sil i na to, aby se vzdálil soupeřům, jenže vzápětí přišlo obrovské zklamání v podobě defektu, po němž měl český reprezentant zcela prázdné zadní kolo a závod pro něj předčasně skončil.

"Hned za depem mi bouchlo zadní kolo. Měl jsem naprasklý ráfek zadního kola. Asi se to stalo někde na kamenech. To člověk nemůže ovlivnit," dodal Cink.

Pidcock si následně s přehledem dojel pro zlato. Flückiger dorazil 20 sekund po něm, souboj o bronz nakonec vyzněl nejlépe pro Valera.

Cyklistika - horská kola:

Cross country: Muži (28,25 km): 1. Pidcock (Brit.) 1:25:14, 2. M. Flückiger (Švýc.) -20, 3. Valero (Šp.) -34, 4. Schurter (Švýc.) -42, 5. Koretzky (Fr.), 6. Cooper (N. Zél.) oba -46, 7. Dascalu (Rum.) -49, 8. Hatherly (JAR) -1:19, ...Cink (ČR) nedokončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články