Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kenny má po obhajobě v keirinu sedmé zlato. Sprint ovládla Mitchellová, omnium Valenteová

Už sedmé olympijské zlato získal britský dráhový cyklista Jason Kenny. Obhájil prvenství v keirinu a vybojoval devátou medaili pod pěti kruhy. V Tokiu měl třiatřicetiletý jezdec dosud na kontě stříbro z týmového sprintu. Prvenství ve sprintu si vyjela kanadská dráhařka Kelsey Mitchellová. Závod v omniu vyhrála Američanka Jennifer Valenteová před Japonkou Jumi Kadžiharaovou a Nizozemkou Kirsten Wildovou.

Jason Kenny
zdroj: ČTK/AP

Kenny ve finálové jízdě disciplíny, jež vznikla právě v Japonsku, zaskočil soupeře úžasným kouskem. Ihned po odstoupení vodiče na elektrokole vyrazil dopředu a náskok dokázal udržet po celé tři okruhy.

Díky zisku zlata se Kenny osamostatnil v čele pořadí nejúspěšnějších britských olympioniků. Se sedmi zlatými se odpoutal od dalšího dráhaře Chrise Hoye. V počtu medailí překonal jiného cyklistu Bradleyho Wigginse, který jich posbíral osm, z toho pět zlatých, jednu stříbrnou a dvě bronzové.

"Sedm zlatých medailí je opravdu něco mimořádného... Když se člověk jen ohlédne za těmi, které už se mu podařilo získat, vypadá to všechno celkem snadno. Ale když se pak pokoušíte přidat ještě nějakou další navíc, rychle se rozpomenete na to, jak je to těžké," prohlásil Kenny.

Stříbro získal Azizulhasni Awang z Malajsie, bronz Nizozemec Harrie Lavreysen, pro něhož to byl třetí cenný kov z Tokia po dvou zlatech ze sprintu a týmového sprintu. V keirinu startoval i jediný český zástupce na velodromu v Izu Tomáš Bábek, po neúspěšné úvodní rozjížďce ale vypadl hned v opravách a ze 30 startujících obsadil dělené 23. místo.

Rovněž Mitchellová ve finále sprintu vsadila vše na svou sílu a výdrž. Ve dvou jízdách porazila Ukrajinku Olenu Starikovovou poté, co zaútočila z vedoucí pozice a už pak nepustila soupeřku před sebe. Bronz si vyjela Lee Wai Sze z Hongkongu, která ve dvou jízdách předčila Němku Emmu Hinzeovou.

Kennyovi si díky Jasonově úspěchu mohli zopakovat soukromý "zlatý den" z poloviny srpna 2016, kdy slavili oba ve stejných disciplínách, které se jely i dnes. Jenže pozicí favorizované Laury, která tehdy zvítězila ještě pod dívčím jménem Trottová, hned na začátku otřásl nepříjemný hromadný pád v úvodní disciplíně omnia scratchi.

Přestože jí a dalším závodnicím, které byly do kolize zapletené, přiznali rozhodčí 16 bodů, na pozdější vítězku Valenteovou jich 24 ztrácela. Devětadvacetiletá Kennyová bojovala, ale nakonec to stačilo jen na celkové šesté místo s mankem 12 bodů za bronzem.

Šestadvacetiletá Valenteová zvítězila o 14 bodů před Japonkou Jumi Kadžiharaovou, přestože v poslední čtvrté disciplíně omnia – bodovacím závodě – spadla. Američanka zkompletovala na OH sadu medailí. Z týmového sprintu měla stříbro z Ria a ve stejné disciplíně získala v Izu v úterý bronz.

Třetí byla o další dva body zpět ostřílená Nizozemka Kirsten Wildová. Osminásobná mistryně světa na dráze se dočkala ve 38 letech první olympijské medaile.

Dráhová cyklistika:

Muži:

Keirin: 1. Kenny (Brit..), 2. Awang (Malaj.), 3. Lavreysen (Niz.), 4. Tjon En Fa (Sur.), 5. Glaetzer (Austr.), 6. Levy (Něm.), ...23. Bábek (ČR) vyřazen v opravách.

Ženy:

Sprint:

Finále: Mitchellová (Kan.) - Starikovová (Ukr.) 2:0 (10,906, 10,995),

o 3. místo: Lee Wai Sze (Hong.) - Hinzeová (Něm.) 2:0 (11,110, 11,283).

Další pořadí: 5. Friedrichová (Něm.), 6. Marchantová (Brit.), 7. Braspennincxová (Niz.), 8. Genestová (Kan.).

Omnium: 1. Valenteová (USA) 124 b., 2. Kadžiharaová (Jap.) 110, 3. Wildová (Niz.) 108, 4. Dideriksenová (Dán.) 103, 5. Stenbergová (Nor.) 97, 6. Kennyová (Brit.) 96, 7. Martinsová (Portug.) 95, 8. Copponiová (Fr.) 85.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články