Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Spojené státy poraženy. Drama v české skupině v koncovce urvali Francouzi

Francouzští basketbalisté zvládli lépe náročný duel ve skupině A olympijského turnaje a porazili obhájce zlata Američany 83:76. Tříbodovou trefou v závěru otočil skóre nejproduktivnější hráč zápasu Evan Fournier, který zaznamenal celkem 28 bodů. 

Evan Fournier v utkání s USA
zdroj: ČTK/ABACCA

Americký tým kouče Gregga Popoviche nestačil na Francouze na druhém velkém turnaji za sebou, neboť s nimi prohrál i před dvěma lety ve čtvrtfinále mistrovství světa v Číně. Tehdy skončili Američané sedmí, nejhůř v historii, francouzští basketbalisté si pak došli pro bronz.

"Celé jsme to odevzdali. Doplatili jsme na nedůslednou obranu a spoustu chyb v útoku. Špatně jsme se pohybovali a volili nerozvážné střely. Je třeba si to uvědomit, podívat se na to, zapracovat na tom a snažit se to příště zlepšit," řekl trenér Popovich.

Šampionům z Pekingu, Londýna a Ria de Janeira nepomohlo ani 18 bodů úřadujícího šampiona NBA Jruea Holidaye. Francii táhl 27 body rozehrávač Evan Fournier. Pivot Rudy Gobert měl se 14 body a devíti doskoky blízko k double double.

"Tohle je velký, chlapi. Dokud ale nezískáme to, co si chceme pověsit na krk, tak na tom vůbec nezáleží," prohlásil Gobert. "Každý hráč do týmu něco přinesl. Někdo body, někdo obranu, někdo doskoky. Máme skutečně tým, kterým jsme chtěli být, a to je pro nás s ohledem do dalších zápasů úžasné," pochvaloval si francouzský pivot.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam utkání Francie - USA

Francouzští basketbalisté tahali v prvních dvou čtvrtinách za kratší konec provazu a v poločase prohrávali dokonce o osmnáct bodů. Jenže hned po návratu do druhého poločasu "Les Bleus" zahájili velkou stíhací jízdu. Precizní obranou dovolili favoritovi jen 11 bodů a sami jich dali 25.

Tým USA se navíc musel dlouho obejít bez své hlavní hvězdy Kevina Duranta, kterému byl už v úvodu třetí čtvrtiny odpískaný čtvrtý faul a hrozilo mu vyloučení. Dvojnásobný šampion NBA a nejlepší hráč soutěže z roku 2014 nezažil povedený duel a trefil jen čtyři z celkových 12 střel.

V trestných hodech byli přesní a dostali se do vedení skupiny A. Američany držel čerstvý šampion NBA z Milwaukee Bucks Holiday, který v úvodních pěti minutách poslední čtvrtiny vstřelil 12 bodů a dostal svůj tým opět do sedmibodového trháku. Jenže ani tuto výhodu Popovichův výběr nevyužil. Díky střelecké formě Fourniera náskok ztratil a vrcholem zmaru byla situace, kdy v závěru za stavu 74:76 minuly americké hvězdy čtyři otevřené střely za sebou.

"Je to něco mimořádného, pořád jsou to Američané, i když Holiday, Middleton a Booker (finalisté NBA) přiletěli do Tokia teprve včera a mají jet lag. Soustředíme se ale na další zápasy. V kabině bylo samozřejmě veselo, ale hráči zůstávají koncentrovaní, což se mi líbí," řekl francouzský kouč Vincent Collet. "Středeční utkání s Českou republikou bude hodně, hodně důležité. Turnaj pro nás dobře začal. Musíme mít na paměti, co se nám dnes povedlo," dodal.

Američané prohráli pod pěti kruhy poprvé od roku 2004 a po sérii 25 výher. Francie se ve středu utká s českým výběrem, který v prvním utkání porazil Írán 84:78.

Francie - USA 83:76 (15:22, 37:45, 62:56)

Nejvíce bodů: Fournier 28, Gobert 14, De Colo 13 - Holiday 18, Adebayo 12, Lillard 11.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články