Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jízda Slovinců při premiéře na Hrách pokračuje, ve čtvrtfinále jsou i Španělé

Premiérová účast na olympiádě zatím basketbalistům Slovinska vychází na jedničku. Tým kolem hvězdného Luky Dončiče vyhrál i druhý zápas na turnaji, když porazil Japonsko 116:81, a zajistil si postup do čtvrtfinále. V něm nebude scházet ani Španělsko. Obhájci bronzu z Ria si stejně jako předloni ve finále světového šampionátu poradili s Argentinou a zdolali ji 81:71.

Slovinec Luka Dončič v utkání s Japonskem
zdroj: REUTERS autor: Yukihito Taguchi-USA TODAY Sports

Domácím Japoncům nebylo nic platných ani 34 bodů washingtonského křídelníka Ruie Hačimury, který byl nejlepším střelcem zápasu. Slovince opět táhl Dončič, i když tentokrát neatakoval střelecké rekordy jako v prvním utkání, v němž přispěl k výhře nad Argentinou 48 body. Tentokrát odehrál rozehrávač Dallasu necelých 26 minut, během nichž zaznamenal 25 bodů, 7 doskoků a 7 asistencí. O 24 bodů se postaral Zoran Dragič.

"Dončič je v současnosti jedním ze čtyř nebo pěti nejlepších hráčů na světě," konstatoval trenér domácího výběru Julio Lamas a kompliment složil i spoluhráč Luka Rupnik. "Tohle odlišuje Luku od ostatních hvězd. S ním je každý tým lepší, i v samotné NBA. My tu máme velmi talentovaný tým a Luka prostě vždy najde nejlepší řešení," doplnil rozehrávač lublaňské Olimpije.

Španělsko opět táhl Rubio

Španělským lídrem byl i tentokrát Ricky Rubio, rozehrávač Minnesoty totiž zaznamenal 26 bodů. V repríze finále z MS v Číně přišli Jihoameričané ve druhé čtvrtině o sedmibodové vedení a poté už se do hry o vítězství nedostali. Měli přitom ve svém středu nejlepšího střelce zápasu. Špílmachr Nicolás Laprovíttola, který bude po dvou letech v Realu Madrid hrát od nové sezony za konkurenční Barcelonu, nastřílel 27 bodů. Stejně jako Rubio dal pět trojek.

"Známe Španěly, víme jak hrají, a víme, že Rubio je klíčový hráč," řekl Laprovíttola.

Na závěr skupinové fáze se utkají Španělé se Slovinci o prvenství v tabulce. Japonci budou ve stejný den usilovat v zápase s Argentinou o premiérovou výhru pod pěti kruhy, na kterou čekají 45 let, a vítěz bude mít šanci na postup ze třetího místa do play-off.

Basketbal:

Muži: 
Skupina C:
Slovinsko - Japonsko 116:81 (29:23, 53:41, 80:64)
Španělsko - Argentina 81:71 (20:25, 40:34, 61:53)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články