Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Dončič zažil první prohru a Francouzi zvládli drama, ve finále vyzvou USA

17–1, takovou bilanci má nyní hvězdný Slovinec Luka Dončič v mezinárodních střetnutích. První, ale těsnou porážku 89:90 mu společně se slovinskými kolegy připravili Francouzi v semifinále olympijského turnaje. "Les bleus" se pokusí získat první zlato v historii. Basketbalisté USA v přípravě na Tokio s Australany prohráli, nyní jim porážku vrátili v ten nejlepší moment. Obhájci prvenství svého soupeře porazili v semifinále 97:78 a zahrají si proti Francii o čtvrté zlaté medaile za sebou.

Tvrdý atak Rudy Goberta na Luku Dončiče
zdroj: Reuters autor: BRIAN SNYDER

Francouzi udrželi na turnaji neporazitelnost. Slovinským evropským šampionům a svěřencům nymburského trenéra Aleksandera Sekuliče proti nim nepomohl ani triple double hvězdného Dončiče, jenž nastřádal 16 bodů, 10 doskoků a 18 asistencí.

Dvaadvacetiletý hráč Dallasu Mavericks tohoto individuálního úspěchu dosáhl jako třetí hráč v olympijské historii po LeBronu Jamesovi v roce 2012 a Alexanderu Bělovovi v roce 1976.

Slovinci ale měli při své první olympijské účasti v historii finálovou účast na dosah, protože při závěrečném útoku mohl rozhodnout autor 17 bodů Klemen Prepelič.

Jeho nájezd na koš ale zablokoval Nicolas Batum a zajistil bronzovému týmu z předloňského mistrovství světa účast v boji o zlato.

"Les bleus" si v zápase připsali dohromady osm bloků, čtyři zaznamenal Batum, další čtyři přidal Rudy Gobert. Nejlepším střelcem byl s 25 body Nando de Colo.

"Když jsem udělal předtím svou hloupou ztrátu a sedl si po pátém faulu na lavičku, bylo mi do breku. Měl jsem pocit, že už vyhrajeme jen zázrakem. Jakmile tam i Klemen vletěl pod koš, myslel jsem, že je konec. Pak se ale odněkud objevil Nico, natáhl ruku a ten míč zablokoval. Strašně jsem si oddychl," řekl Evan Fournier, s 23 body druhý nejlepší střelec týmu.

Francouzi se pokusí ve finále proti USA zopakovat vítězství ze základní skupiny, v níž americký výběr porazili 83:76. Naposledy se do boje o zlato dostali před 21 lety, tehdy s Američany prohráli 75:85.

"Tohle finále je další krok k našemu snu, který zní: vyhrát olympiádu proti USA. Musíme si teď odpočinout, ale zároveň nepolevit, protože jejich tým už na nás čeká. Určitě se na nás už dlouho připravovali a tím, že jsme je porazili ve skupině, to bude ještě horší. Bezpochyby půjde o nejtěžší zápas na turnaji," dodal Fournier.

Hlavním tahounem USA byl Kevin Durant, který měl s 23 body a 9 doskoky blízko k zisku double doublu. Devin Booker přidal dalších 20 bodů. Australanům nepomohlo ani 15 bodů Pattyho Millse.

Američané vrátili soupeři porážku z přípravy, v níž s Austrálií prohráli 83:91. O vítězství rozhodli především ve třetí čtvrtině, kterou ovládli poměrem 32:10. Otočili tím skóre, získali klíčový náskok a mohou stále pomýšlet na 16. olympijský triumf v historii.

"Věděli jsme, že na nás Austrálie vlétne a bude nás chtít co nejdříve srazit. Řada týmů nás chce dostat brzy dolů a sledovat, jak v takovou chvíli zareagujeme," komentoval Durant nástup soupeře, který vedl v jednu chvíli i o 15 bodů.

"Mám pocit, že spousta týmů čeká, že se zlomíme. My se ale dál drželi svého plánu, do druhé půle udělali nějaké změny v obraně a nastoupili ještě s větší intenzitou. Navíc se nám začalo dařit i střelecky," doplnil Durant.

Favorit opírající se o hvězdy zámořské NBA také může v Japonsku napravit dva roky starý neúspěch z mistrovství světa, kdy skončil až sedmý, nejhůře v historii. Na olympijském turnaji prohrál úvodní zápas s Francií, ale v dalších třech už nezaváhal.

Porazil přitom i český výběr, který na závěr základní skupiny deklasoval 119:84. Češi ze skupiny kvůli horším skóre nepostoupili. Ve čtvrtfinále Spojené státy vyřadily úřadující mistry světa ze Španělska 95:81.

"Ve srovnání s jinými olympiádami je to trochu odlišné. Jsou zde zase jiní spoluhráči. Nicméně nás to baví a užíváme si to. Je to vzácná příležitost mít tu tyhle kluky a pokusit se vyhrát počtvrté za sebou. Je to těžké na to dál navazovat, ale jsme rádi, že jsme stále ve hře. Už se těším, s kým budeme hrát a pokusíme se to dokončit," řekl olympijský vítěz z Londýna a Ria de Janeiro Durant.

Australané se do semifinále dostali podruhé za sebou a utržili první porážku na turnaji. Po vítězství nad Nigérií, Itálií a Německem v základní skupině porazili v play-off Argentinu (97:59).

Stále ale mohou na Hrách v Tokiu zabojovat o bronz a získat první medaili v historii. Nejlépe byli čtyřikrát čtvrtí, naposledy před pěti lety v Riu, kde v duelu o bronz nestačili na Španělsko.

"Přijeli jsme sem získat medaili, a i když to nebude zlato ani stříbro, pořád jsme ve hře o bronz. Když si vezmeme, že by to mohla být první olympijská medaile pro australský basketbal v historii, tak máme stále dost o co hrát a bojovat," podotkl australský rozehrávač Matisse Thybulle.

Basketbal:

Muži - semifinále:

USA - Austrálie 97:78 (18:24, 42:45, 74:55)

Nejvíce bodů: Durant 23, Booker 20, Holiday a Middleton po 11 - Mills 15, Exum 14, Landale 11.

Francie - Slovinsko 90:89 (27:29, 42:44, 71:65)

Nejvíce bodů: De Colo 25, Fournier 23, Luwawu Cabarrot 15 - Tobey 23, Prepelič 17, Dončič 16.

Další program

Sobota 7. srpna:

Finále:

04:30 USA - Francie,

O 3. místo

13:00 Austrálie - Slovinsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články