Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Balvín překvapil trojkami a uznal kvalitu Francie. Jedou pořád jako energizer, řekl

Se svojí výškou 217 centimetrů nepatří mezi typické střelce z větší vzdálenosti. V utkání proti Francii ale v úvodu Ondřej Balvín hned dvě trojky poslal přesně do koše a byl jednou z klíčových postav, proč národní tým po první čtvrtině nečekaně vedl. Favorit ale poté ukázal kvalitu, což uznal i český pivot. "Oni pořád jedou jako energizer a bohužel byli schopní se s tím vypořádat o dost líp než my," uznal.

Ondřej Balvín
zdroj: ČTK/AP/ autor: Eric Gay

Balvín přispěl k výtečnému nástupu týmu, dal dvě z osmi českých trojek a celkově zaznamenal 18 bodů. Přidal osm doskoků. "V nároďáku člověk nepřemýšlí, kolik dává, co doskočí. Hraje se pro týmový úspěch, který chceme zvládnout. Jsem za sebe spokojený, ale víc nad tím nepřemýšlím, když to není podtrhnuté výhrou," řekl 217 centimetrů vysoký hráč.

Na klubové úrovni příliš trojek nedává. Tentokrát ale proměnil dvě ze tří a Češi vyhráli první čtvrtinu 28:22. "Třeba ve Španělsku mě trenéři nikdy nenechali střílet, ale už od mládeže jsem střílel čas od času trojky. Chápu, že to trenéři nemají moc rádi, ale nároďák je něco jiného. Tady ten prostor mám. A když jsem volný, nebojím se vystřelit," řekl bývalý hráč Bilbaa.

Od druhé čtvrtiny se karta obrátila a Češi začali postupně ztrácet. "Ukázala se jejich kvalita, mají prostě dvanáct borců, kteří můžou hrát. Každý z nich může zahrát. My máme trošku užší rotaci, když vypadne hráč jako Vojta (Hruban), tak to je hodně poznat," uvedl Balvín. "Oni pořád jedou jako energizer a bohužel byli schopní se s tím vypořádat o dost líp než my."

Francouzi nedali českému týmu v útoku ani píď místa. Basketbalisté se tak těžko dostávali pod koš. "Tohle k basketu patří a jestli člověk chce hrát nejvyšší mety, musí to tak brát. Většina z nás, co hrajeme v zahraničí, jsme na to zvyklí. Obrany jsou tvrdé, nekompromisní a věřím, že i když jsme měli hluchá místa v obraně, taky jsme nedali ani centimetr zadarmo," uvedl Balvín.

Ztráta se během utkání blížila skoro třiceti bodům. Ve čtvrté čtvrtině se ale podařilo českému výběru skóre o něco vylepšit. "Mohli jsme stáhnout na nějakých patnáct bodů, ale bohužel oni tím, jak jedou, střídají všechno, tak můžou vyvinout nátlak, který my chvilkami nejsme schopní ustát. A podle toho dopadl zápas," komentoval Balvín konečný dvacetibodový rozdíl.

Češi mají po dvou zápasech na kontě jednu výhru a prohru a v sobotu je čeká utkání o přímý postup s Američany. Vítězství nad týmem hráčů z NBA by bylo překvapením. "Jakýkoliv zápas na olympiádě je výjimečný, tenhle bude podtrhnutý tím, že hrajeme proti Američanům – favoritovi favoritů. Ale nemůžeme nad tím přemýšlet. Jestli budeme přemýšlet nad tím, že hrajeme zrovna proti Durantovi nebo komukoliv jinému, tak to není cesta," konstatoval Balvín.

Věří, že by mohli proti týmu USA uspět stejně jako na úvod skupiny Francie. "Každý se dá porazit, když máte super den a oni fakt špatný. Neříkám, že ze sta zápasů bychom mohli jeden vyhrát, ale taková je realita. Víme, o co hrajeme, půjdeme do toho naplno," řekl Balvín.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články