Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Soutěž koulařek vyhrála s náskokem Číňanka Kung Li-ťiao

Číňanka Kung Li-ťiao vyhrála podle očekávání v Tokiu soutěž koulařek výkonem 20,58 metru a zkompletovala svou sbírku olympijských medailí. Jako jediná překonala hranici dvaceti metrů a nejbližší soupeřku porazila o 79 centimetrů.

Kung Li-ťiao
zdroj: ČTK/AP

Dvojnásobná mistryně světa z Číny od května 2018 neprohrála ani na jednom ze 17 mítinků. Nejlepší formu si schovala pro Tokio, vedla od začátku finále. V páté sérii si o deset centimetrů zlepšila osobní rekord výkonem 20,53 a na závěr ještě pět centimetrů přidala. Po stříbru z Londýna a bronzu z Pekingu má i nejcennější kov.

Stříbro získala Američanka Raven Saundersová výkonem 19,79 a bronz novozélandská veteránka Valerie Adamsová za 19,62. Šestatřicetiletá dvojnásobná olympijská vítězka a matka dvou dětí, která startovala už v Aténách v roce 2004, se vrátila do kruhu po zranění a svůj pátý start na Hrách ozdobila další medailí.

"Od minulé olympiády ze mě vzešli ti dva človíčci. Doufám, že budu dál inspirovat atletky po celém světě. Pokud toužíte po dítěti a chcete se vrátit a patřit do světové špičky, tak to jde. Určitě to můžete dokázat taky," prohlásila Adamsová. Matkou je i jamajská sprinterka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, která v sobotu doběhla druhá na 100 metrů.

Jedna z favoritek Jessica Ramseyová, která při americké kvalifikaci překonala hranici dvaceti metrů, měla tři neplatné pokusy. Česká zástupkyně Markéta Červenková nepostoupila z kvalifikace.

Finále koulařek:

1. Kung Li-ťiao (Čína) 20,58, 2. Saundersová (USA) 19,79, 3. Adamsová (N. Zél.) 19,62, 4. Dongmová (Portug.) 19,57, 5. Sung Ťia-jüan (Čína) 19,14, 6. Wescheová (N. Zél.) 18,98, 7. Roosová (Švéd.) 18,91, 8. Gambettaová (Něm.) 18,88.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články