Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Arbitráž rozhodla: Britská štafeta přišla o stříbro z OH v Tokiu kvůli dopingu

Změnu pořadí štafet sprinterů na 4x100 metrů potvrdila sportovní arbitráž. Velká Británie tak musí vrátit stříbrnou medaili z olympijských her v Tokiu. Sportovní arbitrážní soud (CAS) potvrdil, že se její člen Chijindu Ujaha provinil proti dopingovým pravidlům a musí být diskvalifikován. O cenný kov přijdou i jeho reprezentační kolegové Zharnel Hughes, Richard Kilty a Nethaneel Mitchell-Blake. Na druhé místo za vítěznou Itálii se ve výsledcích posune Kanada, bronz nově připadne sestavě Číny.

"Přijímám dnešní rozhodnutí Sportovního arbitrážního soudu se smutkem. Chtěl bych vysvětlit, že jsem nevědomky užil kontaminovaný výživový doplněk a to byl důvod, proč došlo v Tokiu k porušení dopingových pravidel," uvedl Ujah v oficiálním prohlášení britského svazu. "Chci se omluvit svým týmovým kolegům, jejich rodinám a všem spolupracovníkům za to, jaký dopad to na ně mělo. Je mi líto, že je tahle situace připravila o medaile, na něž tak tvrdě dřeli a které si vrchovatě zasloužili. Toho budu po zbytek života litovat," dodal.

Ujahův vzorek odebraný v Tokiu obsahoval zakázané látky ostarin a S-23, což jsou selektivní modulátory receptoru androgenu (SARM) a pomáhají při tvorbě svalové hmoty. Mají podobné účinky jako steroidy.

Sedmadvacetiletý sprinter má od olympijských her předběžně zastavenou činnost. Jeho případem by se dál měla zabývat Jednotka pro bezúhonnost atletiky, která by měla rozhodnout o dalším postihu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články