Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sportovní střelkyně Salukvadzeová by mohla v Paříži vyrovnat desátou účastí na OH rekord

Sportovní střelkyně Nino Salukvadzeová uvažuje o účasti na desátých olympijských hrách, čímž by posunula vlastní rekord mezi ženami a vyrovnala by deset účastí kanadského parkurového jezdce Iana Millera. V Tokiu dvaapadesátiletá gruzínská pistolářka vypadla dvakrát v kvalifikaci a poté oznámila, že končí. Telefonát se synem, který je rovněž sportovním střelcem, ji ale přiměl zvažovat start za tři roky v Paříži.

Sportovní střelkyně Nino Salukvadzeová
zdroj: Reuters autor: David Mdzinarishvili

"Pořád mi říkal: Ani náhodou. Je to za tři roky. Pojedeš na desátou olympiádu, máš šanci. Proč toho nevyužít? Jestli skončíš, skončím taky," popsala Salukvadzeová rozhovor se synem. "A já nechci, aby skončil," prohlásila. Před pěti lety v Riu se s Cotnem Mačavarianim zapsali do olympijské historie jako první matka a syn, kteří startovali na jedněch hrách.

Salukvadzeová debutovala pod pěti kruhy už v roce 1988 v Soulu, kde ještě v barvách Sovětského svazu vybojovala zlato a stříbro. Ve sbírce má rovněž tituly z mistrovství světa a Evropy. 

V Tokiu skončila na 25. místě ve střelbě ze sportovní pistole a ve vzduchové pistoli obsadila 31. příčku.

V Tokiu skončila na 25. místě ve střelbě ze sportovní pistole a ve vzduchové pistoli obsadila 31. příčku
zdroj: Reuters autor: Edgard Garrido

Případnou desátou účastí na olympiádě by vyrovnala rekord kanadského parkurového jezdce Iana Millera. "Fyzicky na to mám, ale mentálně je to náročné. Můžeme jet spolu (se synem), já bych jela jako trenérka. Ale to se mu nelíbí. Musím ho doma přesvědčit. Uvidíme, kdo koho přesvědčí," uvedla vlajkonoška gruzínské výpravy.

Do Tokia dorazila navzdory komplikacím, které jí a jejímu okolí připravil koronavirus. "Trénuje mě táta, kterému je 90 let. Je na tom dobře, i když měl covid a navíc si zlomil nohu, s kterou musel na operaci. Nemocná byla i máma, manžel, syn, všichni. Ani jsem nečekala, že v takové situaci na olympiádu pojedu," konstatovala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články