Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sportovci rozhodli. Kvitová a Satoranský ponesou českou vlajku na zahájení Her

O vlajkonoších české olympijské výpravy je jasno. Při pátečním slavnostním ceremoniálu jimi budou tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský. Přímý přenos sledujte od 13:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

"Nést vlajku je pro mě samozřejmě čest. Jsou to mé čtvrté Hry, možná i poslední, takže jsem ráda za to, že je takhle můžu zahájit. Doufám, že i se vším, co se děje, bude olympiáda úspěšná," uvedla Kvitová.

"Je to úžasný pocit. Pro mě je mimořádnou věcí, že jsme se kvalifikovali na olympiádu a můžeme být součástí naší delegace. A je pro mě ohromnou poctou dostat důvěru od ostatních sportovců. Myslím, že si tenhle moment nádherně užiju. Asi budu nervóznější než před jakýmkoli zápasem," řekl Satoranský, rozehrávač Chicaga v NBA.

Podobně jako většina výprav má i Česko poprvé v historii za vlajkonoše muže a ženu. Umožnilo to nové pravidlo Mezinárodního olympijského výboru (MOV) podporující genderovou vyváženost. 

"O této novince jsem se dozvěděla před pár dny. Přijde mi to jako dobrý nápad," pokračovala Kvitová a Satoranský doplnil: "Je to důstojné pro olympijské hry. A je to ještě prestižnější díky tomu, že můžu jít vedle tak skvělé sportovkyně a velkého jména, jako je Petra. Asi to ocením ještě víc."

Na letních Hrách nesli českou vlajku převážně muži, jedinou vlajkonoškou byla v Pekingu 2008 vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová. Naopak na zimních olympiádách vedly z posledních čtyř Her českou výpravu při zahájení třikrát ženy.

Basketbalového kapitána vybrali jako vlajkonoše v hlasování sportovci z pěti kandidátů, kteří se chystali na zahájení a projevili zájem nést vlajku. Mezi ženami byly původně dvě možné vlajkonošky – gymnastka Aneta Holasová a lukostřelkyně Marie Horáčková. Vzhledem k opatřením panujícím kvůli pozitivním výsledkům testů v týmu ale na slavnostní zahájení nemohou.

"Oslovili jsme proto tenistky, které projevily týmového ducha a neváhaly se zapojit. Jejich zájem nás moc potěšil. Nakonec jsme vybrali Petru Kvitovou, která je na olympijských hrách již počtvrté, a navíc v Riu získala bronzovou medaili," vysvětlil šéf výpravy Martin Doktor.

Kvůli ceremoniálu Kvitová požádala, aby mohla první zápas olympijského turnaje hrát až v neděli. "Na zahájení jsem byla v Pekingu hned na mých prvních Hrách. V Londýně se mi to nepodařilo, protože to bylo strašně daleko z Wimbledonu, a v Riu to nešlo, jelikož jsem hrála. Teď to bude jiné, protože zahájení proběhne bez diváků, ale i tak se těším," prohlásila.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu vstoupí do turnaje v Tokiu v neděli zápasem 1. kola s Italkou Jasmine Paoliniovou. Ve stejný den povede jediný český hráč aktuálně působící v NBA Satoranský basketbalisty do prvního boje ve skupině A proti Íránu.

V Riu de Janeiro nesl při slavnostním úvodním ceremoniálu vlajku judista Lukáš Krpálek a o pár dnů později se stal olympijským šampionem.

Přehled českých vlajkonošů na letních olympijských hrách:

1996 (Atlanta) - Václav Chalupa / veslování
2000 (Sydney) - Martin Doktor / rychlostní kanoistika
2004 (Atény) - Květoslav Svoboda / plavání
2008 (Peking) - Štěpánka Hilgertová / vodní slalom
2012 (Londýn) - Petr Koukal / badminton
2016 (Rio de Janeiro) - Lukáš Krpálek / judo
2021 (Tokio) - Tomáš Satoranský / basketbal a Petra Kvitová / tenis

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články