Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Sportovci by mohli dostat přednost v očkování, aby mohli na olympiádu, navrhuje Pound

Uspořádají se letos letní olympijské hry? Člen Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Richard Pound vidí jako nejschůdnější možnost, aby se v Tokiu skutečně závodilo, prioritní očkování sportovců. 

Tokio odpočítává dny do začátku olympijských her
zdroj: ČTK/AP autor: Eugene Hoshiko

Do plánovaného zahájení odložené olympiády v Tokiu zbývá 197 dní, ale pandemie koronaviru znovu nabírá na obrátkách. Situace se zhoršuje i v Japonsku. V Tokiu za posledních 24 hodin přibylo rekordních 2447 případů a japonská vláda s platností od pátku vyhlásila v metropoli nouzový stav. Skončit by měl 7. února.

Vyvolává to další pochybnosti, zda bude možné v Tokiu v létě bezpečně uspořádat největší sportovní akci planety. Japonský premiér Jošihide Suga navzdory situaci v Tokiu ujistil, že olympijské přípravy pokračují podle plánu. "Jsem odhodlaný uspořádat bezpečné Hry," řekl.

Pound vidí naději v očkování, které se postupně rozbíhá. Například v Japonsku ale vakcína firmy Pfizer, která se používá v Evropě i v USA, zatím nebyla schválena.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ramiro Agustin Vargas Tabares

Pound si nemyslí, že by upřednostnění olympioniků narazilo na odpor veřejnosti. "V Kanadě se to může týkat nějakých 300 nebo 400 sportovců. Vzít tři nebo čtyři stovky vakcín z několika milionů, abychom mohli mít kanadskou reprezentaci na takto významné mezinárodní akci, by podle mě nemělo vyvolat žádný nesouhlas veřejnosti," řekl kanadský funkcionář.

Řada zemí, kde se už s očkováním začalo, ale zatím nemá dostatek vakcín ani pro své rizikové skupiny a zdravotníky. "Je to rozhodnutí každé země a objeví se lidé, kteří to označí za předbíhání ve frontě, ale myslím si, že je to nejvíce realistická cesta, jak by se mohly Hry konat," doplnil Pound.

Například v Česku by podle ministra zdravotnictví Jana Blatného měla na mladé lidi bez závažných onemocnění přijít řada nejdříve na přelomu jara a léta, spíše v létě. České barvy by měla na olympijských hrách reprezentovat zhruba stovka sportovců.

Očkování sportovců dříve podpořil i prezident MOV Thomas Bach, ale zdůraznil, že to pro účast na OH nebude povinné. Olympionici by podle něj neměli dostávat přednost před těmi nejdůležitějšími, jako je zdravotnický personál nebo nejohroženější skupiny.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články