Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Škoda že u toho nebudou rodiče, mrzí před Tokiem Fleissnera

Jan Fleissner je dalším členem v rodině, který se bude moci pyšnit účastí na olympijských hrách. Do Tokia míří i se svojí sestrou Kristýnou. Fleissner nahradil ve výběru Ondřeje Synka, který se účasti vzdal ze zdravotních důvodů. 

Jan Fleissner
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Poté, co se pod pěti kruhy představili strýc pětibojař Tomáš Fleissner, jenž byl dokonce na dvou olympiádách, teta plavkyně Irena Svobodová (rozená Fleissnerová) a sestra Kristýna, se splnění velkého snu dočkal i třiadvacetiletý skifař. Realita bude navíc o to sladší, že do Tokia zamíří právě s Kristýnou, která závodila už v Riu de Janeiro před pěti lety.

"Táta dělal pětiboj a ani mamka neveslovala, i když jinak hodně sportovala, ale strejda trénuje na VK Bohemians Praha, ten nás k tomu přivedl. Tam jsme také se sestrou začínali, druhá sestra - moje dvojče - taky veslovala, ale musela skončit kvůli problémům se zády. Doma jsme vždy probírali jenom veslování a všechno kolem sportu. Teta byla na olympiádě v plavání, strejda v pětiboji, jsme opravdu sportovní rodina a hodně řešíme sport," řekl dnes v rozhovoru Fleissner.

Než zasvětil život veslařské dřině, zkusil si i jiná odvětví. "V začátcích jsem plaval, hrál jsem tenis, fotbal, florbal a nakonec jsem skončil u veslování. Dělám to dvanáctým rokem a pořád mě to baví. A teď si splním sen v podobě olympijských her, navíc i se sestrou. Paráda. Těšíme se, že tam budeme spolu, je to neuvěřitelné. Nevím, jestli ségra bude veslovat ještě v Paříži. Pokud ne, tak se splní ten sen při jediné možné příležitosti. Každopádně jsme doma se sestrou olympiádu řešili, jaké to asi bude bez diváků a podobně... Bylo nám líto, že tam nemohou rodiče, je to velká škoda," mrzí Fleissnera.

Informace o možnosti nominace do Tokia přijímal opatrně. Jako nejuniverzálnější z dostupných veslařů byl náhradníkem. A jeho chvíle nadešla, když se účasti vzdal ze zdravotních důvodů Ondřej Synek. "Zpočátku jsem byl hodně při zemi. Mohlo se stát cokoliv, mohl být nominovaný někdo jiný. Pak se mnou mluvil Ondra, že pojedu místo něj. To jsem si tu informaci připustil k tělu. Byl to neuvěřitelný příval emocí. Jsem za tu šanci moc rád. Ale zároveň je mi líto Ondry," připustil Fleissner.

Přestože na něho nebude tlak spojený s očekávanou medailí, jak by tomu bylo v Synkově případě, vnímá zodpovědnost závodníka, který má dlouholetou skifařskou hvězdu nahradit. "A vnímám velký tlak, obrovský, je to hodně svazující. Raději bych se kvalifikoval sám, a ne tak, že Ondra oznámil, že nepojede. Ale beru to všechno kolem na sebe a předvedu to nejlepší. Doufám, že tam předjedu co nejvíce soupeřů a nedopadne to špatně. Chci se vrátit s dobrým pocitem," zdůraznil Fleissner.

Ohledně výsledku žádné předpovědi vynášet nechtěl. "Jako stejně důležité vnímám, když tam bude dobrý pocit z mojí strany, od pana trenéra Milana Dolečka i lidí ze svazu," prohlásil.

Se Synkem byl nedávno na soustředění v Livignu jako sparingpartner. Od pětinásobného mistra světa a trojnásobného olympijského medailisty tak mohl načerpat cenné informace. "Něco mi radil, hlavně mi říkal, na co se mám připravit, že to bude velké. A také říkal, že to bude hodně těžké, že to není žádné dětské veslování a třiadvacítky jsou jinde. Abych se na to připravil, že to bude od začátku šok," přiblížil Fleissner.

Původně měl jet i na Synkově lodi, neboť ty musely být odeslané do Japonska s velkým předstihem. Vše je ale nakonec k Fleissnerově spokojenosti jinak. "Michal Vabroušek mi zařídil půjčení lodě, která mi vyhovuje, je mi na míru. Ondrova loď je dělaná přesně pro něj, bylo by těžké si ji nastavit, jsem o dvacet třicet kilo lehčí než on. Se mnou by byla méně zatopená a při velkých vlnách by to asi nebylo úplně dobré, bylo by to dost nestabilní. Jsem rád, že se to povedlo zařídit."

Neznámého prostředí se neobává. "To není problém. Kamarádi z třiadvacítek byli před dvěma lety na mistrovství světa v Tokiu a prý hodně fouká z boku. Připravovali mě na ty velké vlny, ale nedělají mi zásadní problém, nejtěžší bude aklimatizace," míní Fleissner.

Očkování proti koronaviru vstřebal bez problémů. "Byl jsem unavený, jinak vše v pořádku." Boj proti nemoci covid-19 však přinese i řadu omezení. "Mrzí mě, že si asi neužiju olympiádu jako třeba v Riu či Londýně, jak mi vyprávěla Lenka Antošová, že se nedostaneme ani na jiné sporty a nejspíš ani na nástup, kde mají být za zemi snad jen dva sportovci. Klasický nástup podle našich informací nebude. Ale nějak to i s těmi dlouhými hodinami volna přežiju," řekl Fleissner.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články