Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Širuček je dalším sportovcem s covidem, prvním pozitivním Čechem byl neočkovaný lékař

Český tým na olympijských hrách v Tokiu hlásí další případ koronaviru. Pozitivní test měl stolní tenista Pavel Širuček, který tak pod pěti kruhy nemůže startovat. Znám je i první člen české výpravy, který covid chytl. Doposud utajovaným jménem byl lékař Vlastimil Voráček, který dle informací Seznam Zpráv, jež informaci přinesly jako první, nebyl očkován.

Širuček, který měl na olympiádě startovat premiérově, není prvním Čechem s covidem a nemusí být posledním. Kvůli novému případu šlo během středečního dopoledne na přetestování PCR testy několik dalších českých sportovců, kteří byli v kontaktu s dříve nakaženými. Zároveň probíhá každodenní antigenní testování.

"V tuto chvíli víme, že další dva sportovce čeká potvrzující PCR test," řekl sportovní ředitel výpravy Martin Doktor.

Česká výprava zatím hlásí dva pozitivní testy u sportovců a dva u členů týmu. Vůbec prvním, u koho se koronavirus našel, byl lékar Vlastimil Voráček. Jeho identitu Český olympijský výbor na rozdíl od dalších tří případů původně neuvedl. "Doufali jsme, že to bude první a poslední nález, i z toho důvodu jsme jméno doktora Voráčka nezveřejnili. Jména sportovců a trenéra jsme zveřejnili po dohodě s nimi," řekl Seznam Zprávám ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Je nám líto, video expirovalo.
Širuček měl pozitivní test na koronavirus. Nejsem první ani poslední, zhodnotil

Pozitivní nález v dějišti olympiády měli vedle Širučka a Voráčka také plážový volejbalista Ondřej Perušič a beachvolejbalový trenér Simon Nausch.

Kvůli těmto problémům zatím ČOV neoznámil, jaká dvojice v pátek ponese českou vlajku. Jména měla být zveřejněna dnes, protože v poledne místního času skončilo hlasování sportovců. Kdo v této čestné roli vystřídá judistu Lukáše Krpálka, by mělo být jasné ve čtvrtek. Poprvé to bude dvojice, protože to Mezinárodní olympijský výbor (MOV) povolil v zájmu genderové vyváženosti.

"Celá situace nás nesmírně mrzí. Moc jsem se obával toho, že dojde i ke sportovním tragédiím. Jenže šíření viru nikdo z nás nedokáže úplně ovlivnit, ať se chrání sebelíp. Musím říct, že obdivuji, s jakým postojem se k téhle situaci postavil jak Pavel, tak před ním i Ondra Perušič a Simon Nausch," uvedl Doktor a dodal: "I nadále spolupracujeme s japonskými organizátory."

Olympijský debutant Širuček sice byl do losu olympijského turnaje zařazen a měl hrát v 1. kole s Australanem Davidem Powellem, ale u jeho jména bude uvedena dle specifických pravidel pro Hry v Tokiu značka DNS (nestartoval).

"První věc je asi to, že se s tím nedá nic dělat. Taková je bohužel situace ve světě a jsou daleko horší věci. Nejsem první a myslím, že nebudu ani poslední, ale nezbývá nic jiného, než to takhle vzít," citoval osmadvacetiletého Širučka svazový web. "Je to trošku smůla, ale nejsem v tom sám. Jsou tady i jiní sportovci, kteří si prožili to stejné," uvedl.

Koronavirus zastavuje i jiné

Česká výprava ale není jediná, která bojuje s koronavirem. Nizozemská skateboardistka Candy Jacobsová a taekwondistka Fernanda Aguirreová z Chile měly pozitivní test už přímo v japonské metropoli a vzhledem k povinné desetidenní karanténě nestihnou své soutěže.

Do stejné situace se dostali britská střelkyně Amber Hillová a ruský plavec Ilja Borodin, kteří neprošli kontrolou těsně před odletem. Do izolace musel kvůli pozitivnímu testu po příletu i americký plážový volejbalista, jehož identitu národní svaz nezveřejnil. Podle informací agentury AP by měl nakaženým hráčem být Taylor Crabb, jenž by měl v Tokiu startovat se čtyřnásobným účastníkem Her, pětačtyřicetiletým Jakem Gibbem.

Jednatřicetiletá Jacobsová se chystala na pondělní premiéru skateboardingu pod pěti kruhy. "Mám zlomené srdce. Dělala jsem, co bylo v mé moci, abych se tomuto scénáři vyhnula," napsala čtvrtá žena mistrovství světa 2019 na Instagramu. "Naštěstí jsme dodržovali daný protokol, takže ostatní skateboardisté pořád mohou zazářit," dodala.

Soutěže v taekwondu jsou v Tokiu na programu od 24. do 27. července. Jednadvacetiletá Aguirreová měla startovat ve váze do 57 kg, která přijde na řadu už v neděli. Chilanka měla podle vyjádření národního olympijského výboru pozitivní test po příletu z Uzbekistánu, kde absolvovala závěrečnou přípravu.

Britská medailová naděje Hillová měla pod pěti kruhy startovat ve skeetu, který je na programu v neděli a pondělí. "Po pěti letech tréninku a příprav jsem naprosto zničená z toho, že musím říct, že mi přišel pozitivní výsledek testu a musím odstoupit z britského střeleckého týmu," uvedla třiadvacetiletá finalistka z předchozích Her v Riu de Janeiro.

Borodin odevzdal pozitivní test na soustředění ve Vladivostoku a ruská federace musela také oznámit jeho absenci v Tokiu. Osmnáctiletý talent, kterého Rusové označili za jednoho z lídrů týmu, se stal v květnu v Budapešti mistrem Evropy v polohovém závodě na 400 metrů. Ruský svaz uvedl, že všichni ostatní plavci i trenéři měli na závěr kempu negativní testy.

Podle oficiálního webu Her bylo dosud v dějišti šest pozitivních testů mezi sportovci a dalších 18 mezi členy doprovodu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články