Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šéf lyžařů Heřmanský věří v nejpočetnější olympijskou účast

Prezident lyžařského svazu Lukáš Heřmanský věří v rekordní účast lyžařů a snowboardistů na olympijských hrách. Pro Peking mají Češi před začínající sezonou zatím 37 účastnických míst. Heřmanský doufá, že jich nakonec bude přes čtyřicet.

Lukáš Heřmanský
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Pevně věřím, že se bude číslo měnit a na olympijské hry do Pekingu odjede nejpočetnější výprava, očekávám kolem čtyřiceti dvou," řekl Heřmanský.

Nejvíce lyžařů a snowboardistů startovalo na olympiádě ve Vancouveru, kde se jich v roce 2010 představilo čtyřicet. Na minulých Hrách v Pchjongčchangu jich bylo o pět méně.

Oporami na sněhu by měly být tradiční stálice v čele s olympijskými vítězkami sjezdařkou a alpskou snowboardistkou Ester Ledeckou a snowboardcrossařkou Evou Samkovou. Mezi novými jmény by mohl být například sedmnáctiletý freestyle snowboardista Jakub Hroneš.

Případný počet medailí nechtěl Heřmanský před začátkem zimy odhadovat. "Snít můžu, ale ukáže až olympiáda," podotkl a dodal: "Ani nechci vyslovovat, jestli bude jedna, dvě, tři, čtyři. Chtěl bych, abychom byli co nejlépe připraveni, a odměna přijde v podobě medailí."

Je nám líto, video expirovalo.
Věřím, že do Pekingu odcestuje 42 sportovců, říká šéf lyžařů a snowboardistů

Rozšířit českou lyžařskou a snowboardingovou kvótu by podle šéfa svazu mohli sjezdaři, kteří mají aktuálně šest míst (jen dva muže), či skokanky na lyžích (zatím jsou tři).

"Přál bych si, aby se jim povedlo dostat na olympiádu družstvo, a rozšířit se můžou také počty v akrobatickém lyžování i snowboardingu," řekl Heřmanský. Jasno bude 16. ledna, kdy se uzavře kvalifikace.

Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 začnou 4. února a všechny účastníky Her, kteří nebudou plně očkovaní na koronavirus, čeká po příjezdu do Číny 21 dnů karantény.

Podle Heřmanského by měli být všichni čeští lyžaři a snowboardisté do startu Her očkovaní. "Už teď je u nás skoro sto procent očkovaných. Chceme být stoprocentně připraveni po všech stránkách."

Sezona začíná tento víkendu sjezdařům a akrobatickým snowboardistům a lyžařům. Kolotoč Světových pohárů se naplno rozjede tradičně v druhé půlce listopadu. Do Česka v zimě z elity zamíří 18. a 19. března snowboardisté, ve Špindlerově Mlýně se pojede slopestyle.

"Pevně věřím, že bude co nejdříve vyřešen státní rozpočet a budou prostředky pro významné zimní sportovní akce a nebude se opakovat minulá sezona," uvedl Heřmanský.

Kvůli nedostatečné finanční podpoře státu se letos v březnu nekonaly Světové poháry běžců na lyžích v Novém Městě na Moravě ani právě snowboardingový slopestyle ve Špindlerově Mlýně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články