Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šanci na medaili má každý. Omarov je před olympijskou premiérou v dobré náladě

Český zápasník Artur Omarov si v pondělí splní sen premiérovým olympijským startem v kariéře. Díky úspěchu v podobě finálové účasti ve světové kvalifikaci v Sofii v řecko-římském stylu kategorie do 97 kilogramů se prodral mezi šestnáctku vyvolených. Sám je přesvědčený o tom, že na medaili už teď může dosáhnout kdokoliv ze startovního pole.

Artur Omarov
zdroj: Facebook – Svaz zápasu České republiky autor: Facebook – Svaz zápasu České republiky

Kvalifikaci zvládl i díky svým zkušenostem. "Předchozí kvalifikace mě poučily," přiznal. Přestože se narodil v Dagestánu, je dvaatřicetiletý Omarov hrdým českým reprezentantem a touží pro Česko vybojovat další cenný kov.

"Kolikrát se nekvalifikoval na další olympiádu ani olympijský vítěz... Tvrdím, že každý, kdo je na olympiádě, má obrovskou šanci vybojovat medaili. Už i ti borci, co jsem je porazil v kvalifikacích a světových soutěžích, medaili získali, nebo o ni alespoň bojovali. Říkám si, že tu šanci můžu mít taky. Základ všeho je se na olympiádu dostat," zdůraznil Omarov.

Aklimatizace v jeho případě proběhla bez potíží. "Všechno v pohodě, hned od prvního dne jsme výborně spali a všechno okolo. Trošičku krizi jsem teď zažil ve čtvrtek na tréninku, asi jak se nakupila ta únava a všechno cestování, ale s časovým posunem jsem srovnaný," ujistil Omarov.

"Nálada je perfektní, opravdu výborná. Mám nádherný prostorný pokoj, nemůžu si vůbec na nic stěžovat. Chodím spát v deset jedenáct, ráno před osmou vstáváme, takže běžný režim," přiblížil Omarov.

Trénink se stotřicetikilovým Litevcem

K jeho dobrému rozpoložení napomohla skutečnost, že se mu podařilo zajistit si přímo v Japonsku trénink na žíněnce. "Povedlo se to super, přestože nám nevyšli Poláci, protože jsme zjistili, že jsou někde 550 kilometrů odsud, takže někde úplně jinde," usmíval se Omarov.

"Ale dohodli jsme si sparring s klukem z Litvy, měli tam stotřicetikilového borce, s nímž jsem si výborně pozápasil," pochvaloval si. "Vyzkoušeli jsme si tak kondici, jak fungujeme na žíněnce s trenérem a další věci. Teď to jen vydržet do toho pondělka na ty hlavní zápasy," přál si Omarov.

Připustil ale, že je obtížné se připravovat bez vlastního sparring partnera. "Tohle je samozřejmě složité oproti jiným sportům, v nichž jsou závislí jen sami na sobě. Já jsem závislý vždy od toho sparringa, takže jsem se musel přizpůsobit, až on bude moct, až se rozhodne se mnou jít, dovolí to jeho trenér a podobně," uvedl Omarov.

Soupeře zatím nezná. "Budeme ho vědět v neděli a hned vzápětí druhý den, tedy v pondělí, budeme zápasit. Mělo by to být někdy snad ve čtyři hodiny ráno českého času," předpokládá český reprezentant.

Celkem se v Tokiu představí po 96 zápasnících mezi muži a ženami ve volném stylu, dalších 96 pak v mužském řecko-římském stylu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články