Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

S nefunkční slezinou k olympijskému zlatu. Comeback Neffové ohromil Tokio

Famózní návrat na pomyslný Olymp má za sebou v cross country horských kol Jolanda Neffová. Veskrze usměvavá a dobře naladěná Švýcarka si prožila své, když v roce 2019 při vánoční projížďce spadla ve vysoké rychlosti a skončila v hromadě větví. Kvůli vnitřnímu krvácení ve slezině následovala cesta záchrankou do nemocnice a dlouhá rekonvalescence. Formu do olympijského Tokia ale dokázala načasovat dokonale a odměnou je jí zlatá medaile.

Jolanda Neffová v cíli olympijského závodu
zdroj: REUTERS

Osmadvacetiletá Neffová přidala právě v roce 2019 k titulu mistryně světa v cross country ještě další individuální medaili, když si vyjela na MS stříbro. S blížícím se novým rokem však řešila úplně jiné starosti. Vedle sleziny měla poraněné i plíce a zlomené žebro. O slezinu málem přišla, když chtěl lékařský tým touto cestou zabránit masivnímu vnitřnímu krvácení.

Vše tenkrát nakonec vyřešila tzv. embolizace, kdy lékaři poraněné krevní cévy sleziny ucpali přes nožní tepnu a krvácení tím zastavili. Pro imunitní systém důležitá slezina Neffové zůstala, byť nefunkční.

Její kariéru to však neohrozilo a před sebou měla sen o velkém triumfu.

Je nám líto, video expirovalo.
Švýcarská dominance v cross country žen, Čábelická byla dvaadvacátá

Odklad Her kvůli boji s koronavirem jí dal dostatečný prostor na přípravu, aby vylepšila šesté místo z Ria de Janeiro, které opouštěla zklamaná. Tentokrát slavila triumf. A fantastickým výkonem na náročné trati v nelehkých klimatických podmínkách nenechala nikoho na pochybách, že je definitivně zpět ve své nejlepší formě.

"Věděla jsem, že to bude strašně moc těžký a opravdu tvrdý závod. Na trati byly strmé výjezdy a podmínky byly vážně náročné. Navíc se ještě dnes ráno změnily s deštěm. Měly jsme ale ještě hodinu času, abychom jim přivykly," řekla Neffová.

Zlaté olympijské opojení pro ni muselo být o to větší s ohledem na problémy, jimiž si v období mezi Riem a Tokiem prošla. "Je to něco úžasného. Teď jen doufám, že se v nějaký moment neprobudím a nezjistím, že to byl pouze sen. Mým cílem pro dnešek bylo si to na trati pořádně užít. A to se mi také podařilo," prohlásila Neffová.

"Po celý závod se mi dařilo držet dobrý rytmus, všechny technické sekce jsem navíc zvládla projet naprosto perfektně. Byl to opravdu moc dobrý závod s neskutečným výsledkem pro celý náš tým," připomněla Neffová stříbro a bronz krajanek Siny Freiové a Lindy Indergandové.

"Někdo mi před závodem řekl, že ať vyhraje kdokoliv, bude tím opravdovým a zaslouženým šampionem, protože tenhle závod vyžadoval um opravdu dobře řídit své kolo – bylo zapotřebí dobré techniky, ale potřebovali jste k úspěchu i všechno ostatní," připomněla Neffová. "Jsem neskutečně šťastná, že jsem vyhrála v tento den a na téhle trati," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články