Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Ragbisté obhájili zlato. Fidži bouřlivě oslavovalo své hrdiny

Velkými hrdiny jsou ve své zemi ragbisté Fidži. Reprezentační tým obhájil zlato, vzápětí v malém ostrovním státu, který je těžce zkoušen koronavirovou pandemií, vypukly oslavy. Lidé v jižním Pacifiku při oslavách porušovali zákaz vycházení, tančili a zpívali na ulicích, mávali vlajkami z aut a odpalovali světlice.

Ragbisté Fidži
zdroj: ČTK/AP autor: Shuji Kajiyama

Fidži se potýká s vážným šířením nákazy, při počtu pouhých 900 tisíc lidí má více než dvacet pět tisíc infikovaných a 200 úmrtí. Úřady se snažily přetíženému zdravotnímu systému pomoci zavedením zákazu vycházení od šesti hodin večer do čtyř ráno, aby omezili šíření viru.

Na koronavirová omezení Fidžijci alespoň na chvíli zapomněli díky svým ragbyovým hrdinům. Ti před pěti lety v Riu de Janeiro získali pro zemi první olympijskou medaili v historii a v Tokiu zlato obhájili po finálovém vítězství 27:12 nad Novým Zélandem.

Je nám líto, video expirovalo.
Ragbisté Fidži porazili v Tokiu Nový Zéland a obhájili olympijské zlato

"Při minulé olympiádě jsme se shromažďovali ve velkém množství, tekly slzy a zněly zvony. Teď během pandemie a se zákazem vycházení zněly hrnce a pánve, ohňostroje létaly z dvorků a bylo slyšet skandování ze všech domů," napsala na Twitteru televizní moderátorka Jaquee Speightová.

Fidži po historickém triumfu v Riu nechalo vytisknout pamětní sedmidolarovou bankovku a předseda vlády Frank Bainimarama se nebránil myšlence, že by mohla obhajobu zlata v sedmičkách oslavit bankovka v hodnotě 14 dolarů.

"Tahle výhra je pro všechny Fidžijce nad zlato. Tuto hru milují, vždycky nás spojila. Ukazuje to, že dokážeme dosáhnout velkých věcí bez ohledu na to, co nám stojí v cestě, bez ohledu na covid," uvedl Bainimarama, jemuž neuniklo, že vítězství ragbistů vedlo k porušování zákazu vycházení. "Nikomu to ale zdá se nevadilo. Všichni na Fidži jsou šťastní, že hoši získali zlato," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články