Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

První zlato na Hrách pro Španělsko. V trapu vládli Fernández s Gálvezovou

Soutěž smíšených družstev v trapu si podmanili Alberto Fernández s Fátimou Gálvezovou a získali pro Španělsko první zlatou medaili na olympijských hrách v Tokiu. Ve finálovém duelu zdolali 41:40 Marka Bertiho a Alessandru Perilliovou ze San Marina. Bronz si vystřílelo americké duo Brian Burrows - Ann Bernauová.

Střelci Alberto Fernández a Fátima Gálvezová po olympijském triumfu
zdroj: REUTERS

Španělská výprava měla dosud na kontě dvě stříbra a jeden bronz. Fernández s Gálvezovou ale při premiéře mixu v programu her dominovali jak v kvalifikaci, tak i v následném finále. Ačkoli Gálvezová netrefila osm terčů, její "parťák" minul jen jednou z 25 ran. Fernándezovi, který v individuální soutěži při triumfu Jiřího Liptáka a Davida Kosteleckého obsadil deváté místo, tak v součtu s kvalifikací ulétl jen jeden terč ze sta.

"Soutěžit s Fátimou je strašně snadné a je to pro mě jako sen. Necítil jsem ani tlak z toho, že jsem na olympiádě. Už spolu závodíme v týmu pět nebo šest let. Sedí nám to. Je to pro nás víceméně přátelská záležitost," usmál se v rozhovoru Fernández. "Ze začátku se mi nedařilo, ale trenér mě povzbudil, že i tak odvádím dobrou práci. Netrefovala jsem dobře kvůli světlu, které mi svítilo do očí. Zbytek závodu už byl v pořádku," doplnila Gálvezová.

Radost však zavládla i u poražených finalistů, protože Berti a Perilliová získali první stříbro pro svou zemi v historii OH. Perilliová již před pár dny vybojovala pro San Marino první medaili v dějinách, když skončila v individuální soutěži třetí. "Jsem strašně šťastná. Nejen za medaili, ale i za výkon, který jsme předvedli," uvedla.

Kvantum výjimečných momentů prožíval i Berti. Nepatří totiž k profesionálním střelcům a v civilním životě pracuje jako právník. "I proto to pro mě bylo zvláštní. Od doby, co jsem se před více než měsícem dozvěděl, že pojedu na olympiádu, jsem trénoval každý den nebo alespoň třikrát týdně. Nebylo snadné najít rovnováhu mezi prací a přípravou," popsal Berti.

Od svých kolegů se ale moc gratulací nedočká. "Právníci na sebe tak trochu žárlí, takže mi k tomu asi nic neřeknou," přiblížil s úsměvem a dodal, že s kariérou právníka končit nechce. "Musím se nějak uživit. Kdybych se měl stát profesionálním střelcem, určitě bych si nevydělal tolik peněz, abych mohl zároveň žít spokojený život."

Burrows a Bernauová porazili v souboji o bronz slovenské duo Erik Varga - Zuzana Rehák Štefečeková po dodatečném rozstřelu. Do nerozhodného stavu 42:42 se dostali poté, co zlatá olympijská šampionka Rehák Štefečeková chybovala v poslední sérii třikrát z pěti ran.

Sportovní střelba:

Trap:
Finále mixu:

Fernández, Gálvezová (Šp.) - Berti, Perilliová (San Mar.) 41:40
O 3. místo:
Burrows, Bernauová (USA) - Varga, Rehák Štefečeková (SR) 42:42, v rozstřelu 3:2.

Další pořadí: 5. Ojama, Nakajamová (Jap.), 6. Grice, Smithová, 7. Willett, Scanlanová (všichni Austr.), 8. Kovačócy, Špotáková (SR).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články