Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Protikoronavirová opatření navýší rozpočet olympiády zhruba o dvacet miliard

Opatření proti šíření koronaviru při olympijských hrách v Tokiu vyjdou zhruba na 100 miliard jenů (21 miliard korun). Podle agentury Kjódó jde o odhad organizátorů. Upravenou verzi rozpočtu by měli pořadatelé zveřejnit do konce roku.

Původně se počítalo s tím, že obří sportovní akce vyjde na zhruba 13 miliard dolarů (284 miliard korun). Odložení Her kvůli koronaviru ale bude nákladné. Japonská média v neděli uvedla, že se může vyšplhat k 200 miliardám jenů (42 miliard korun).

Tuto částku ale pořadatelé zatím komentovat nechtěli. Přesnější informace o průběžném rozpočtu by mohly být známy nejdříve ve středu po jednání mezi organizačním výborem, vedením Tokia a japonskou vládou.

Alespoň část dodatečných nákladů hodlají pořadatelé pokrýt úspornými opatřeními v 52 oblastech ve výši zhruba 283 milionů dolarů (6,5 miliardy korun), jež představili v říjnu. Organizátoři chtějí mimo jiné snížit počet funkcionářů na hrách, menší mají být výdaje na výzdobu sportovišť, nepočítá se s ceremoniály v olympijské vesnici a před slavnostním zahájením. Mělo by se ušetřit i na dopravě využitím menšího počtu vozidel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články