Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Příští rok, nebo nikdy. OH v Tokiu dostanou poslední šanci, variantu bez diváků Bach odmítá

Žádný plán B není a nebude. Olympijský kolotoč se nedá bez Her udržovat v chodu donekonečna. Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach v rozhovoru pro BBC potvrdil, že pokud se odložené olympijské hry v Tokiu neuskuteční v příštím roce, budou zrušeny. Takový postoj zachovává i japonský premiér Šinzó Abe.

zdroj: Reuters

"Zcela upřímně, mám pro to pochopení. Nemůžete napořád zaměstnávat 3000 nebo 5000 lidí v organizačním výboru. Nemůžete každý rok měnit všem mezinárodním sportovním federacím kalendář. Nemůžete dopustit, aby byli sportovci stále v nejistotě," uvedl Bach.

MOV společně s japonskou vládou 24. března rozhodly, že kvůli pandemii koronaviru budou OH v Tokiu místo letošního léta až za rok. Slavnostní ceremoniál je naplánován na 23. července 2021, konání Her ale vzhledem k aktuální světové zdravotní situaci jisté není. V dubnu Abe v parlamentu uvedl, že Hry se nebudou moci uskutečnit ve své kompletní podobě, pokud nebude pandemie covidu-19 pod kontrolou.

V Japonsku registrovali přes 17 tisíc lidí nakažených koronavirem a téměř 800 obětí. Celosvětově už počet infikovaných překonal hranici pěti milionů a 327 tisíc lidí s nemocí zemřelo.

Variant mnoho, včetně karantény pro sportovce

Olympijský výbor se zatím staví odmítavě k možnosti, že by se OH po vzoru jiných sportovních akcí konaly před prázdnými tribunami. "To nechceme," řekl Bach. "Protože olympijský duch je také v tom, že spojuje fanoušky. Díky tomu jsou olympijské hry tak jedinečné, že jsou na stadionech společně lidé z celého světa."

MOV se ale bude připravovat na různé scénáře, včetně možné karantény pro sportovce. "Co by to ale znamenalo pro život v olympijské vesnici?" řekl Bach. "Zvažujeme všechny možnosti, a proto říkám, že je před námi obří úkol, protože variant je mnoho. Až budeme mít jasnou představu, jak bude svět vypadat 23. července 2021, pak přijmeme odpovídající rozhodnutí," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články