Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Překonané trauma a porážka profesorky žačkou. Německá dominance v drezuře končit nemusí

Německé jezdkyně si v Tokiu zcela podmanily drezurní obdélník. Po vítězství v závodu družstev braly i první dvě místa v klání jednotlivců. Stálici drezury Isabell Wertheovou, která se mohla stát osminásobnou olympijskou vítězkou, překvapivě porazila Jessica von Bredowová-Werndlová. Třetí ze zlatého týmu, Dorothee Schneiderová, skončila v nabité konkurenci patnáctá. Přitom ještě v dubnu byla její účast na Hrách po těžkém zranění a ztrátě oblíbené klisny nejistá.

Dorothee Schneiderová, Isabell Wertheová a Jessica von Bredowová-Werndlová po triumfu v soutěži družstev
zdroj: Reuters autor: Alkis Konstantinidis

Německé trio bylo před zahájením soutěží jasným favoritem a cokoli jiného než zlato by bylo velkým překvapením. To však Němky nepřipustily a po suverénním výkonu mohly v úterý večer spolu s ošetřovateli oslavit ve stájích nejcennější medaile. Podávalo se sushi a pizza, koně dostali za odměnu banány.

Ve středu ale vyjely Němky do drezurního obdélníku znovu, tentokrát už jako soupeřky. Jessica von Bredowová-Werndlová s klisnou Dalerou nastoupily v poslední šestici nejlepších hned jako druhé v pořadí. Jejich výkon byl ale natolik suverénní a jistý, že o tom, kdo bude brát zlato, pochyboval málokdo.

Pod tlakem se rázem ocitla i dvaapadesátiletá legenda Elisabeth Wertheová, která v soutěži jednotlivců mohla brát rekordní osmé olympijské zlato. Její vystoupení se zkušenou klisnou Bella Rose ale tentokrát nestačilo. Wertheová byla poražena svou někdejší žákyní o více než dva body.

Soutěž uzavíraly Dorothee Schneiderová s valachem Showtimem. Svým reprezentačním kolegům tentokrát nestačili, skončili až na 15. místě. Pro Schneiderovou je ale zlato z družstev a patnácté místo v individuálním závodě nesporným úspěchem.

Dorothee Schneiderová s valachem Showtime
zdroj: Reuters autor: Hamad I Mohammed

Ještě v půlce dubna totiž dvaapadesátiletá Němka netušila, zda do Tokia vůbec pojede. Na malém turnaji v Pforzheimu její klisna Fohlenhofs Rock'n'Rose během čestného kolečka před diváky zkolabovala a zemřela. Příčinou byla ruptura aorty.

Schneiderová sama spadla a zlomila si několik žeber i klíční kost. Sama později přiznala, že o ztrátě klisny, ke které měla hluboký vztah, nedokázala několik týdnů vůbec mluvit. Odmítla riskantní operaci a po třech týdnech klidového režimu navlékla speciální vestu z neoprenu, díky které neměla při jízdě bolesti. A podařilo se jí do Tokia kvalifikovat.

"Jsem emocionální člověk a jsem prostě ohromená," vykládala dojatá Schneiderová poté, co se svým valachem Showtime položila základ týmovému triumfu. "Nebylo jisté, že jsem vůbec pojedu, o to větší je můj dík těm, kteří mi pomohli."

Za tři roky v Paříži...

Dominance, kterou Němky v Tokiu předvedly, přitom nemusí být konečná. Wertheová o konci kariéry zatím neuvažuje. "Ještě se cítím mladá," hlásí a ujišťuje, že ve svých stájích v Rheinbergu má několik koní s potenciálem startovat za tři roky v Paříži... a třeba své jezdkyni zajistit vytoužené osmé zlato.

Paříž 2024 je cílem i pro Bredowovou-Werndlovou. "Cítím se stále na začátku své cesty. Těším se na všechno, co přijde," hlásí po své první olympijské účasti, ze které dokázala vytěžit hned dvě zlata.

Zdroj
Die Welt, Eurodressage

Hlavní zprávy

Nejčtenější články