Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Před odletem jsem si dával velký pozor. Zášť necítím, říká Širuček

Na olympijský start se hodně těšil, ale současné chvíle tráví v izolaci kdesi v tokijském hotelu. Pavel Širuček se ocitl mezi šesticí Čechů, kteří měli po příletu pozitivní test na koronavirus. V rozhovoru pro Českou televizi popisuje stolní tenista okolnosti letu do Tokia a svůj pohled na celou kauzu.

Je nám líto, video expirovalo.
Širuček měl pozitivní test na koronavirus. Nejsem první ani poslední, zhodnotil

Olympijské hry už za sebou mají zahajovací ceremoniál, ten ale mohl stolní tenista Pavel Širuček sledovat pouze ze svého hotelového pokoje. Na zahájení, ale ani do soutěží jej nepustí nákaza koronavirem: osmadvacetiletý reprezentant byl jedním ze šestice Čechů, kteří se nakazili během letu do Tokia.

"Ani nevím, kde jsem –⁠ někde v Tokiu. Budu tu deset dní, poté se uvidí, co se mnou bude. Pokud budu mít dva negativní PCR testy, tak by mě mohli pustit domů," popisuje Širuček, který si čas na hotelovém pokoji krátí sledováním seriálů. "Cítím se dobře a poslední dva dny nemám žádné příznaky, ale nevím, jak to tady vydržím," říká.

Po zprávě o několinásobném nakažení v české výpravě se vyrojila řada domněnek o tom, kdo celý problém způsobil a jak probíhal samotný let do hlavního japonského města. "Čtyři a dva dny předem jsme měli testy, všechny byly negativní. Do Japonska jsme letěli třináct hodin, takže roušky všichni určitě neměli celou dobu," říká Širuček.

Zášť necítím, není to ničí chyba

"Já jsem roušku určitě (nasazenou) třináct hodin neměl –⁠ během spánku, jídla nebo když jsme natáčeli videa," dodává. "Ve vládním speciálu jsem se cítil tak bezpečně, že jsem si ani neuvědomoval, že bych se mohl nakazit. Všichni jsme byli negativně testovaní," připomíná. 

Nemyslí si také, že by zdrojem nemoci měl být doktor Vlastimil Voráček, jehož jméno se na seznamu nakažených objevilo jako první. "Spousta lidí ho teď nemá v lásce, ale myslím si, že nebyl zdrojem. Seděl vepředu a kolem něho bylo sedm lidí, z nichž všichni byli každý den negativně testováni. Největší ohnisko bylo tam, kde jsem seděl já," vysvětluje.

"Nemyslím si, že je to něčí chyba. Test, který byl čtyři dny předem, měl být dřív, sedm nebo osm dní před odjezdem. Ale stalo se to, je to těžké. Sám tomu nemůžu uvěřit, bezpečněji jsem se (v letadle) ani cítit nemohl. Pravidla měla být razantnější, ale žádnou zášť necítím," podotkl pro Českou televizi.

Nákaza jej připravila o výsledek několikaleté práce. V přípravě si přitom Širuček a jeho reprezentační kolegové dávali obzvlášť pozor, aby přicházeli do kontaktu pouze s minimem lidí. "Trénovali jsme v Havířově, byli jsme tam jen stolní tenisti. Vůbec jsme se nedostávali s nikým do kontaktu, sám jsem si dával opravdu velký pozor. Za sebe můžu říct, že jsem tomu dal sto procent," uzavírá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články