Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Pořadatelé OH podlehli nátlaku. Kritizovaná olympijská trať pro vodní slalom bude spravedlivější

Olympijská trať pro vodní slalom, kterou takřka všichni závodníci kvůli její nevyzpytatelnosti kritizovali, se na poslední chvíli změnila. Pořadatelé ji pod vedením zástupců mezinárodní federace ICF několik dní před příjezdem závodníků upravili. Čeští i ostatní vodní slalomáři si změnu pochvalují, řekl trenér Jiří Prskavec starší.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Jeho syn Jiří bude v Tokiu obhajovat bronzovou medaili z Ria a jako úřadující mistr světa a vítěz nedávného závodu Světového poháru v Troji bude jedním z favoritů olympijského závodu. Ani jemu se původní trať po návštěvě na podzim 2019 nelíbila. Japonci do kanálu navrženého českým týmem Jaroslava Pollerta staršího a mladšího umístili až příliš mnoho překážek, čímž zvedli hladinu.

"Průtok je stejný, ale teče to pomaleji, než kdyby byla hladina nižší. Tohle je primární problém, že voda je zastavená a nemá kam téct. Není tam rychlost toho proudu. V tu chvíli si voda dělá, co chce. Teče si doprava, doleva, středem. Nikdy není stejná a to je ten kámen úrazu," líčil nejlepší český kajakář loni v létě.

Změny zkomplikovala koronavirová pandemie, kvůli které se Japonsko víceméně uzavřelo před cizinci. Čekalo se proto do poslední chvíle. "ICF těsně před naším příjezdem učinila finální tuning. Po tom, co většina sportovců, kteří tu byli na podzim 2019, nebyla moc spokojená, proběhla několik dní před příjezdem úprava. Podle slov závodníků byly změny na trati úspěšné a trať je podstatně stabilnější, než byla, a i z vodáckého hlediska kvalitnější. To naši i zahraniční závodníci dost kvitovali," konstatoval Prskavec starší.

Zákaz návštěv v rámci vlastního týmu

Všichni čtyři členové českého týmu ve vodním slalomu jsou v pořádku. Od 6. července, kdy přiletěli do Tokia, bydlí v karanténním hotelu vzdáleném dvacet minut jízdy od olympijského závodiště. "Spíme na samotkách. Jediný kontakt je při snídani a při večeři, kdy se můžeme sejít v jídelně. Na pokojích je zakázáno se navštěvovat i v rámci našeho týmu," přiblížil Prskavec starší.

Zákaz návštěv na pokojích mu nedává smysl vzhledem k tomu, že na závodišti tráví celý český tým čas pohromadě v jednom stanu. "Ale pravidla jsou takhle nastavená a nám nezbývá nic jiného, než je dodržovat," poznamenal. Podivoval se také nad tím, že u kanálu se dokončuje tribuna pro 10 000 fanoušků, ačkoli olympijské soutěže budou bez diváků.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články