Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Pomůže odložení olympiády dopingovým hříšníkům? Musíme to vyřešit, zní z antidopingových agentur

Jaký dopad bude mít odložení olympijských her na dopingové hříšníky? Teoreticky by se sportovci, kteří by o olympiádu v původní termínu přišli, mohli za rok v Tokiu představit. Na jeden z mnoha problémů, které s sebou přesunutí olympiády kvůli pandemii koronaviru přineslo, upozornil šéf americké antidopingové agentury Travis Tygart. 

Lahvičky se vzorky pro testování na doping
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Dunham

Tygart řekl, že o tomto tématu hovořil ve videokonferenci s dvaceti kolegy v čele národních antidopingových agentur. A na jejich apel na problém upozornil. "Je to jedna z mnoha komplikací, která bude muset být také vyřešena," řekl předseda USADA Tygart.

Kvůli zamezení šíření nákazy je ve většině zemí omezen pohyb i cestování, proto sportovní federace tlačily na Mezinárodní olympijský výbor, aby hry plánované od 24. července odložil. V úterý se tak stalo.

Tokijská olympiáda by se měla uskutečnit nejpozději v létě příštího roku. Teoreticky by tak sportovci, kteří budou letos v létě pykat za porušení dopingových pravidel, mohli příští rok na hrách už závodit.

Je nám líto, video expirovalo.
Bach: Hledání nového termínu OH bude vyžadovat oběti a kompromisy

"Vznesli jsme tento dotaz po dnešní společné konferenci. Je potřeba o tom přemýšlet," řekl Tygart. Mezinárodní antidopingová agentura (WADA) se zatím o důsledcích odložení OH nezmínila.

Každopádně v lednu 2021 má začít platit její aktualizovaný kodex. Z důvodu změny termínu soutěže nyní neexistuje precedens, aby byl sportovcům zákaz činnosti prodloužen. Globální pandemie si po celém světě vyžádala již více než 20 tisíc obětí.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články