Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pětibojaři finišují přípravu na Tokio, šerm trénovali s kordistou Jurkou

Dva týdny závěrečné přípravy zbývají moderním pětibojařům Martinu Vlachovi a Janu Kufovi před odletem na olympijské hry do Tokia. Vlach už je po pádu z koně, po kterém musel na operaci s ramenem, zpět v sedle i v plné zátěži. Oba reprezentanti si v rámci šermířské přípravy zatrénovali s českou jedničkou v kordu a olympionikem Jakubem Jurkou.

Martin Vlach
zdroj: pentathlon.cz autor: Filip Komorous

Vlach spadl z koně koncem dubna a vážně si poranil rameno. Koncem června už s Kufem absolvovali vysokohorské soustředění ve Svatém Mořici, v červenci se vrátil i na šermířskou planš a do jezdeckého sedla.

"Myslím, že jde všechno podle plánu. Rameno se pořád zlepšuje a zatím jsme já ani nikdo jiný nenarazili na žádnou komplikaci. Pořád je ještě skoro měsíc do závodu a myslím, že za měsíc to bude úplně v pořádku," řekl čtyřiadvacetiletý Vlach.

Před týdnem se v Poděbradech pod dohledem jezdeckého trenéra Roberta Kopeckého vrátil do plného tréninku parkuru. "Za 72 hodin jsem odjezdil asi šest koní," popsal Vlach.

Ujistil, že strach z jízdy po dubnovém pádu z koně nemá. "Určitý respekt jsem měl asi vždycky, ale žádný blok jsem si naštěstí nevytvořil. Po psychické stránce mě to nijak nelimituje," dodal.

V pražské letňanské aréně si pak v šermu vypomohli s kordistou Jurkou. "Kuba je obrovský a silný. I když jsem docela dobrý šermíř, on je teď o iks tříd jinde než já. Když s ním šermuju, tak občas mu sice nějaký zásah dám, ale že bych nastoupil s tím, že možná vyhraju, tak to teda rozhodně ne. Je rychlejší, silnější a lepší po všech stránkách," konstatoval Kuf.

Kuf před šermířským kempem v Praze absolvoval podobnou přípravu ve Švýcarsku. "Dost mi to pomohlo. U nás při pětibojařském šermu mi tam dost často nějaká chyba třeba projde, protože nejsme zvyklí tak reagovat jako právě tihle kluci. Jakmile jsem na vteřinu zastavil, něco nedodělal, tak jsem okamžitě dostal zásah a bylo hotovo," popsal zkušenosti z Curychu a Bernu.

Zatímco Vlach léčil rameno, Kufa v nedávné době trápily koleno a prodělaný koronavirus. "Covid už je úplně pryč. Koleno se občas ozve, ale už to není na to, abych si musel dát den pauzu. Už víme, jak s tím pracovat, jak to udržet v chodu, abych mohl každý den trénovat," řekl.

Pětibojaři odletí do Tokia až koncem července, protože jejich soutěž se koná v závěru Her. Už si převzali olympijskou kolekci, ale nástupovou asi nevyužijí.

"Leda že bychom se v tom doma posadili na gauč a koukali na zahájení v televizi. To se ještě s Martinem domluvíme, jestli si někde spolu sedneme," smál se Kuf, který už startoval na Hrách v Riu de Janeiro 2016.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články