Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Organizační výbor Her v Tokiu by mohla vést bývalá olympionička Hašimotová

Novou prezidentkou organizačního výboru olympijských her v Tokiu by se mohla stát Seiko Hašimotová, bývalá olympionička a současná ministryně pro olympijské a paralympijské hry. Komise pověřená výběrem nástupce odstoupivšího Jošira Moriho se podle informací agentury Kjódó rozhodla, že právě šestapadesátiletou političku osloví.

Seiko Hašimotová
zdroj: Reuters autor: Issei Kato

Hašimotová se narodila pár dní před olympijskými hrami v Tokiu 1964 a rodiče jí dali křestní jméno podle olympijského ohně.

Jako rychlobruslařka a dráhová cyklistka startovala na sedmi olympiádách od Sarajeva 1984 po Atlantu 1996. Ze zimních her v Albertville 1992 má v rychlobruslení bronzovou medaili ze závodu na 1500 metrů.

Komise ji podle dobře informovaného zdroje vybrala jako nejvhodnější kandidátku na základě pěti kritérií, podle nichž měl mít kandidát odpovídající zkušenosti a také přehled o postupu příprav na odložené Hry v Tokiu. Ty by se měly uskutečnit na přelomu července a srpna.

Třiaosmdesátiletého Moriho stálo funkci prohlášení, že ženy ve výkonném výboru organizační komise moc mluví, což je otravné.

Jeho komentář vyvolal pozdvižení nejen v Japonsku, ale také v zahraničí. Mori nejdříve odmítal odstoupit, ale v pátek po on-line zasedání výboru nakonec pod tlakem rezignoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články