Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Olympiáda nebude pompézní, zní z Tokia. Řeší se ceremoniály i další zlevnění

Roční odklad olympijských her udělal pořadatelům v Tokiu pořádnou čáru přes rozpočet. V současnosti se tak snaží hledat místa, kde akci, u níž přeložením výrazně vzrostou náklady, zjednodušit i zlevnit. Chtějí prověřit více než 200 oblastí, analyzovat by měli mimo jiné sportoviště a dopravu.

Výkonný ředitel organizačního výboru Toširo Muto řekl, že olympijské hry nebudou pompézní. Organizátoři prověří prakticky kompletní manuál připravený pro letošní sportovní svátek. Mohou například zjednodušit zahajovací a závěrečný ceremoniál. Hlavní bude zajistit bezpečnost všech zúčastněných.

Až dokončí nový návrh, budou prostřednictvím Mezinárodního olympijského výboru informovat o novém programu a případných dalších změnách mezinárodní sportovní federace. Ty mohou vznést připomínky a konečné rozhodnutí by mělo přijít na zářijovém jednání výkonného výboru MOV.

Pokračující pandemie koronaviru vyvolává pochybnosti, zda se do příštího roku situace uklidní natolik, aby bylo možné OH bezpečně uspořádat. Další posun už není možný, musely by být zrušeny. Šéf organizačního výboru Joširo Mori se ale nechal slyšet, že o této variantě pořadatelé vůbec neuvažují.

Naopak stanovili nový termín štafety s olympijskou pochodní, která by měla být od března do 23. července 2021. Olympijský oheň byl zažehnut v řecké Olympii 12. března, kdy globální koronavirová krize začínala nabírat obrátky.

Po odložení Her byla oficiální část štafety, která měla začít 26. března ve Fukušimě, zrušena. Oheň byl nejdříve vystaven ve Fukušimě, ale o dva týdny později ho pořadatelé schovali v rámci preventivních opatření proti šíření koronaviru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články