Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Olympiáda nebude ani příští rok, předvídá expert

Ani roční odklad podle japonského virologa Kentara Iwaty nazachrání olympijské hry. Odborník na zdravotní problematiku se domnívá, že nákaza COVID-19 nebude pod kontrolou ani v létě 2021. V jeho zemi to možné podle něj bude, ve světě ale ne. 

Olympijský oheň pro hry v Tokiu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Viola Kam

"Pokud mám být upřímný, nepovažuji za pravděpodobné, že se olympijské hry v příštím roce uskuteční," řekl Iwata, profesor univerzity v Kóbe a odborník na infekční choroby. Klíčovým úkolem bude dostat šíření nového typu koronaviru pod kontrolu.

"V Japonsku a celosvětově. Japonsko to do léta 2021 může zvládnout. Ale nevěřím, že ve všech zemích na světě se tohle podaří. V tomto ohledu jsem pesimista," uvedl. Olympiáda by se podle něj mohla uskutečnit jen za výrazně přizpůsobených podmínek.

"Třeba bez diváků nebo jen s velmi omezenou účastí. Na olympiádu přijíždějí sportovci a publikum z mnoha míst celého světa a to se neslučuje s touto infekcí COVID-19, která vyvolala pandemii," uvedl.

Olympijské hry byly kvůli pandemii odloženy o rok. Měly začít letos 24. července, nyní je slavnostní zahájení naplánované na 23. července 2021. Už se ale objevily i názory, že roční odklad nemusí stačit, a Iwata není prvním uznávaným odborníkem, který na to upozornil.

V minulém týdnu prohlásila profesorka Devi Sridharová z univerzity v Edinburghu, která patří mezi přední odbornice v oblasti globálního veřejného zdraví, že konání OH nebude reálné bez efektivní a dostupné vakcíny. Sama odhadla dobu potřebnou k jejímu vyvinutí až na rok a půl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články