Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Olympiáda by měla odstartovat v původním termínu. Pořadatelé o náhradním plánu neuvažují

Ačkoli se epidemie koronaviru dostala i do Japonska, nechystají zatím pořadatelé olympijských her v Tokiu žádný náhradní plán. Uvedl to Kacura Enjo, zástupce ředitele pro přípravu letních Her. Thomas Bach, prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV), navíc počítá se zahájením 24. července, jak bylo dříve stanoveno.

Olympijské kruhy v centru Tokia
zdroj: ČTK/AP

Člen MOV Dick Pound tento týden uvedl, že pořadatelé mají tři měsíce na definitivní rozhodnutí o osudu Her. Organizátoři ale ohrožení olympiády nepřipouštějí. "Nic se nezmění na tom, že se Hry uskuteční podle plánu. Ani nepřemýšlíme o tom, kdy nebo za jakých okolností bychom se měli rozhodovat. Takové myšlenky nás vůbec nenapadají," řekl Enjo v rozhovoru s agenturou Reuters.

V Japonsku bylo dosud zaznamenáno více než 900 případů nákazy koronavirem, který způsobuje respirační onemocnění COVID-19. Většina z nich, přes 700, pochází z výletní lodi Diamond Princess, která je v karanténě nedaleko Tokia. Výrazně postižený je ostrov Hokkaidó, kde tamní vláda vyhlásila minimálně do 19. března mimořádný stav. Na tomto ostrově leží Sapporo, kam byly kvůli očekávanému vedru přesunuty atletické maratony a chodecké závody.

Vzhledem k postupu epidemie a rušení řady sportovních akcí v Japonsku se spekuluje o osudu olympiády. Podle japonských médií by mohla být odložena o půl roku až rok. "Žádná taková debata neprobíhá," uvedl Enjo. Organizátoři ale zvažují omezení tradiční štafety s olympijským ohněm.

Japonci za přípravu Her v Tokiu utratili miliardy dolarů. Vznikla řada nových sportovišť a japonská vláda věřila v rozmach turistického ruchu. Tokio se olympiády nehodlá vzdát. Když přišel jeden z kandidátů na londýnského starostu s nabídkou, že by britská metropole mohla pořadatelství převzít, snesla se na něj z japonské strany vlna kritiky.

Bach odmítá spekulace

Šéf MOV Bach organizátory podpořil. "Přípravy na olympijské hry 2020 v Tokiu pokračují s cílem mít tohle léto v Tokiu úspěšnou olympiádu a ujistit sportovce, aby pokračovali naplno v tréninku a přípravách," řekl v telefonickém rozhovoru pro vybraná japonská média.

"Oficiální pozice MOV je, že jsme plně oddáni úspěchu olympijských her v Tokiu. Děláme všechno nejen pro to, abychom zajistili úspěch Her, ale také pro zajištění kvalifikace a příprav světových sportovců," uvedl Bach.

Odmítal komentovat možné náhradní scénáře zrušení, odložení nebo přesunu OH. "Nebudu jakýmkoliv způsobem podporovat spekulace. Jde o to, co se děje teď, ne o spekulace. A teď je důležité zajistit kvalifikační procedury a zároveň ochránit bezpečnost sportovců," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články