Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ohrožuje koronavirus Hry v Tokiu? Zatím ne, věří lékař českých olympioniků

Halové mistrovství světa v atletice v Nan-ťingu: odloženo o rok. Olympijské kvalifikační turnaje basketbalistek či fotbalistek: přesunuty. Čínské fotbalistky: v karanténě. A to není zdaleka výčet všeho, co ovlivnil šířící se nový koronavirus. Jsou ohroženy i červencové olympijské hry v Tokiu? Podle lékaře českých olympioniků Jiřího Neumanna zatím ne.

zdroj: ČTK/AP

K úplnému zrušení olympijských her kvůli globálním zdravotním rizikům zatím nikdy nedošlo. Obavy sportovců se nicméně začínají stupňovat. V současnosti ovšem podle Neumanna takto radikální krok nehrozí.

"Podle mých dostupných informací zatím ještě ne, ale každým dnem se informace mění, a to dost zásadně, takže ještě uvidíme," uvedl lékař.

Přiznává, že vývoj událostí kolem šíření koronaviru je překotnější, než očekával. "Ještě o víkendu jsem si myslel, že halové mistrovství světa normálně bude. Před pár týdny jsem byl na olympijských hrách mládeže v Lausanne, kde tyto informace byly řešeny, ale ne tak radikálně," přiblížil Neumann.

Je nám líto, video expirovalo.
Lékař českých olympioniků o rizicích koronaviru pro sportovce

Krizový výbor Světové zdravotní organizace rozhoduje o dalším postupu. Neumann předpokládá, že všechna sportovní klání na území Číny mohou být zrušena.

Zatím pro sportovce platí obecná opatření. "Jsou k dispozici roušky, i když jejich význam je sporadický. Určitě je to správná opakovaná dezinfekce rukou a doporučení necestovat do zmíněné lokality v Číně. Nic nového," popsal Neumann.

Koronavirus 2019-nCoV si vyžádal v Číně už 170 obětí, nakažených je téměř 8000 lidí. U dalších více než 12 tisíc osob mají místní úřady na nový koronavirus podezření. Kvůli epidemii nezačne v Číně ani fotbalová sezona. Domácí svaz CFA oznámil odložení všech utkání a turnajů i startu nejvyšší místní soutěže superligy, jejíž první kolo se mělo odehrát 22. února. Nový termín nebyl stanoven.

Předseda Německého svazu olympijských sportů Alfons Hörmann označil nákazu za "největší risk" pro sportovce. "Je to vážný problém, protože žádná jiná oblast života není tak závislá na mezinárodní výměně jako sport," prohlásil německý sportovní funkcionář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články