Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Odložení Her způsobilo problémy i paralympijskému výboru, snaží se minimalizovat ztráty

Prezident Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) Andrew Parsons přiznal, že jeho organizaci způsobilo odložení tokijských Her na příští rok finanční problémy. Nechystá se však propouštět zaměstnance ani žádat o pomoc Mezinárodní olympijský výbor.

Předseda Mezinárodního paralympijského výboru Andrew Parsons
zdroj: ČTK/AP autor: Marius Becker

Kvůli koronavirové pandemii, jež si na celém světě vyžádala přes 81 tisíc životů, byly odloženy olympijské hry z letošního léta na příští rok. Paralympijské hry, které se tradičně konají po skončení OH na stejném místě, budou od 24. srpna do 5. září 2021.

"Jedním z okamžitých dopadů přeložení Her je změna peněžního toku. Tento týden jsme dokončili přezkoumání zhruba 150 smluv, jež jsou spojeny s Hrami. Jedním z příkladů jsou vysílací společnosti - některé z nich nás požádaly, aby mohly odložit své poslední platby až na rok 2021, což samozřejmě chápeme," uvedl šéf IPC Parsons.

"Naši partneři měli obrovské pochopení. Hlavním důsledkem této strašlivé nemoci je fakt, že jsme všichni na stejné lodi," uvedl Parsons, jenž neuvedl, o kolik peněz IPC aktuálně přichází.

Dodal však, že se neobrátil se žádostí o pomoc na MOV. "Snažíme se všechny záležitosti vyřešit interně. A v současnosti neplánujeme propouštět nikoho z našich zaměstnanců," dodal šéf organizace, jež v roce 2018 pracovala s rozpočtem 24 milionů eur (650 milionů korun).

Parsons uvedl, že úkolem IPC nyní bude také minimalizovat ztráty národních paralympijských výborů za zrušené letní akce.

"Odvolané akce a změny plánů budou stát peníze naše členy, což většinou nejsou velké a bohaté organizace. Takže nejsou imunní vůči finančním problémům, které s sebou COVID-19 nese," řekl třiačtyřicetiletý Brazilec.

"Někteří už zaplatili startovné, hotely a lístky na akce, které byly zrušeny, takže jim s tím pomáháme a snažíme se zajistit, aby se tyto peníze vrátily národním paralympijským výborům," uvedl šéf IPC Parsons.

Bezprostředně po přeložení olympijských her v Tokiu vyslovili obavu z finančních problémů i zástupci federací letních sportů, které ve svých rozpočtech na letošní rok počítaly s příjmem z OH.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články