Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Francie kralovala i v házené žen. Norky obhájily bronzové medaile

Po mužích si z Tokia nejcennější kov do Francie odvážejí i házenkářky. Ve finálovém duelu ruský výběr porazily 30:25 a poprvé se staly olympijskými vítězkami. Norské házenkářky po pěti letech obhájily bronzové olympijské medaile. V utkání o třetí místo na hrách v Tokiu porazily 36:19 Švédsko.

Házenkářská radost Francie
zdroj: ČTK/Panoramic autor: JB Autissier

Házenou na olympijských hrách ovládly francouzské týmy. Po mužském výběru se v Tokiu radovaly z triumfu také ženy, které oplatily Ruskám finálovou porážku z minulých her v Riu de Janeiro a po vítězství 30:25 získaly první olympijské zlato v historii a teprve druhou medaili celkově.

Mužský francouzský tým o den dříve rovněž v repríze posledního finále porazil Dánsko 25:23. Vyhrát olympijský turnaj v házené na jedněch hrách v obou kategoriích se dosud podařilo jen někdejšímu Sovětskému svazu v Montrealu 1976 a bývalé Jugoslávii v Los Angeles 1984.

"Prožíváme obrovské emoce. Jsme šťastné, vyčerpané, nadšené a chce se nám jen brečet, protože to byl strašně těžký turnaj. Bylo to emocionálně obrovsky náročné, protože jsme dva měsíce pryč z Francie," uvedla francouzská spojka Kalidiatou Niakatéová.

Rusky vedly jen v úvodu finálového duelu, naposledy pak ještě v 16. minutě 7:6. V druhé půli sice dokázaly vyrovnat na 16:16, následovala ale rozhodující šestigólová šňůra Francie. Po sedmi brankách zaznamenaly Allison Pineauová a Pauletta Foppaová, která byla při střelbě stoprocentně úspěšná.

"Během celého turnaje jsme věřily v to, co máme natrénované, a fungovalo to. Měly jsme skvělý týmový duch," řekla francouzská pravá spojka Oceane Sercienová-Ugolinová. "Semifinálové vítězství nad Norskem nás stálo strašně sil a vybralo si svou daň. Neměly jsme dnes psychickou ani fyzickou energii," uvedla ruská křídelnice Polina Kuzněcovová.

Před pěti lety Francouzky prohrály v olympijském finále s Ruskami 19:22. V roce 2017 pak získaly titul světových šampionek a z posledního Eura mají stříbrné medaile. V nadcházející kvalifikaci mistrovství Evropy budou soupeřkami českého týmu.

V severském derby o bronz nedaly Norky švédským soupeřkám šanci a už o poločase vedly 19:7. Na vysoké výhře se osmi góly podílely Kari Daleová a Nora Mörková, která se s 52 brankami posunula do čela tabulky střelkyň.

Celkově si norské reprezentantky připsaly čtvrtou medaili. Na kontě mají kromě dvou bronzů také olympijské tituly z let 2008 a 2012. Švédky pod pěti kruhy hrály o medaile poprvé, jejich maximem dosud byla sedmá příčka z Ria.

Házená

Ženy:

Finále: Francie - Rusko 30:25 (15:13)
Nejvíce branek: Foppaová a Pineauová po 7, Valentiniová 4 - Veďochinová 7, Dmitrijevová 6, Vjachirevová 4.

O 3. místo: Norsko - Švédsko 36:19 (19:7)
Nejvíce branek: Mörková 8/3, Daleová 8, Kristiansenová, Skograndová, Oftedalová, Herremová po 3 - Westbergová 4/2, Carlsonová 4, Strömbergová, Robertsová po 3.

Konečné pořadí: 1. Francie, 2. Rusko, 3. Norsko, 4. Švédsko, 5. Nizozemsko, 6. Černá Hora, 7. Maďarsko, 8. Korea, 9. Španělsko, 10. Angola, 11. Brazílie, 12. Japonsko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články