Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Němec Wellbrock si strojovým tempem doplaval ke zlatu, Kozubek na něj ztratil 13 minut

Závod dálkových plavců ovládl s velkým náskokem více než 25 sekund německý favorit Florian Wellbrock. Bitvu o třetí místo uhájil ve finiši Maďar Kristóf Rasovszky před Italem Gregoriem Paltrinierim. Jediný český účastník Matěj Kozubek obsadil 24. místo s odstupem více než 13 minut na vítěze.

Wellbrock v Odaiba Marine Parku suverénně kraloval v čase 1:48:33,7. Druhý Rasovsky na něj ztratil 25,3 sekundy a o dalších 2,1 sekundy zpět si doplaval pro bronz Paltrinieri, který na olympiádě startoval i na patnáctistovce a skončil čtvrtý. Francouz Marc-Antoine Olivier, který obhajoval bronz z Ria de Janeiro, skončil šestý.

Největším protivníkem horko

"Do sedmého kilometru to byla pohoda. Voda ještě nebyla tak hrozně teplá, tak jsem pak přidal a poslední úsek byl strašlivý. Největším soupeřem dnes bylo horko. Porazil jsem ho a porazil jsem i všechny ostatní," radoval se Wellbrock, úřadující mistr světa z roku 2019 z Kwangdžu, kde ovládl i patnáctistovku. Na ní ho v Tokiu porazili Američan Robert Finke a Ukrajinec Mychail Romančuk.

"Florian byl dneska k neporažení. Já se snažil být nejlepší mezi těmi ostatními," konstatoval Rasovszky. "Ani jsem si nevšiml, že ztrácíme tolik. Až trenér mi řekl, že jsme za ním o půl minuty. Začal jsem to stahovat, ale nešlo to. Florian byl dneska jako z jiné planety," uvedl Paltrinieri.

Pětadvacetiletý Kozubek při svém prvním olympijském startu doplaval se ztrátou 13:18,4 minuty jako poslední ze 24 účastníků, kteří závod dokončili.

"Hnedka od začátku to na mě začalo v teplé vodě rychleji, než bych potřeboval. Ztuhly mi ruce během chvíle a vůbec se mi v teplé vodě neplavalo dobře. Nepovedlo se mi to udržet a skončil jsem tam sám. Ač jsem se snažil, tak už jsem nezvládl nikoho zpátky dojet. Dost jsem si to protrpěl. I když jsem byl poslední, kdo závod dokončil, tak jsem rád, že se mi aspoň podařilo doplavat, což v těchto podmínkách i tak bylo dost obtížný," řekl český plavec.

Cenná zkušenost pro Paříž

Voda měla přes 29 stupňů Celsia už hodinu před závodem, který startoval ráno v 6:30 právě proto, aby se neplavalo v příliš velkém horku. "Sluníčko do nás celou dobu pařilo, tak mi bylo vedro od začátku. Nebylo to příjemné. Hodně jsem se zavařil," uvedl Kozubek. Nepomohlo ani připravené pití navíc. "Bohužel se nám asi nepovedla příprava, ale jsem rád, že jsem tu byl a měl možnost si závod vyzkoušet, i tady v téhle vodě. Beru to jako zkušenost a budu o Paříž bojovat."

Po startu, když byl ještě ve skupině mezi soupeři, schytal pár ran. "Na první bójce jsem dostal do rtu, mám ho lehce rozseklý, ale to je normálka. Pár ran jsem i rozdal, ale jak jsem hlídal konec, tak k většímu fyzickému kontaktu nedocházelo," řekl Kozubek.

Z 26 startujících odstoupili Francouz David Aubry a Brit Hector Pardoe.

Výsledky závodu dálkových plavců na 10 kilometrů

1. Wellbrock (Něm.) 1:48:33,7, 2. Rasovszky (Maď) 1:48:59,0, 3. Paltrinieri (It.) 1:49:01,1, 4. Roditi (Izr.) 1:49:24,9, 5. Kynigakis (Řec.) 1:49:29,2, 6. Olivier (Fr.) 1:50:23,0, 7. Weertman (Niz.) 1:51:30,8, 8. McGlynn (JAR) 1:51:32,7, ...24. Kozubek (ČR) 2:01:52,1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články