Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Nejen mládí hraje v olympijském fotbale prim. Pětatřicetiletý Gignac režíroval výhru Francie

Přestřelka jako hrom. Pětatřicetiletý útočník André-Pierre Gignac hattrickem pomohl fotbalistům Francie k výhře 4:3 nad Jihoafrickou republikou. Evropský celek tak napravil zaváhání z úvodního duelu s Mexikem, který prohrál 1:4. Poprvé na turnaji zvítězila také Argentina, Egypt porazila 1:0.

André-Pierre Gignac
zdroj: ČTK/AP

Francouzi v zápase třikrát dotahovali. V prvním poločase gól nepadl, Jihoafričané ale byli aktivnější a k dispozici dostali i pokutový kop, který ale Luther Singh nasměroval do břevna. Po změně stran na branky Kobamela Kodisanga, Sekotoriho Evidence Makgopy a Teboha Mokoeny vždy zareagoval Gignac, útočník mexického klubu Tigres.

Rozhodující gól vstřelil v druhé minutě nastavení Téji Savanier po Gignacově centru. Záložník Montpellieru zaznamenal svoji první reprezentační trefu. Jihoafrická republika už nemůže ze skupiny A postoupit.

Duel mezi Egyptem a Argentinou rozhodl v 52. minutě obránce francouzského Lens Facundo Medina. Nejprve hlavou jemně tečoval míč na tyč, od které se odrazil zpět k němu. Při dorážce už nezaváhal. Dvojnásobní olympijští šampioni tak mají první tři body, v úvodním duelu překvapivě podlehli 0:2 Austrálii. Skupinu vede Španělsko, které gólem Mikela Oyarzabala ze závěru zápasu Austrálii porazilo 1:0.

Brazilští obhájci zlata pouze remizovali bez branek s Pobřežím slonoviny. Situaci si zkomplikovali už ve 13. minutě vyloučením záložníka Aston Villy Douglase Luize. Poměr sil na hřišti se vyrovnal v závěru, když druhou žlutou kartu dostal Eboue Kouassi. Oba týmy mají na kontě čtyři body.

Třetí ve skupině D je po výhře 3:2 nad Saúdskou Arábií Německo. Čtvrt hodiny před koncem vstřelil rozhodující branku stoper Augsburgu Felix Uduokhai. Saúdská Arábie už nemůže postoupit do čtvrtfinále.

Jediným bodově stoprocentním celkem zůstalo Japonsko, které po úvodní výhře nad Jihoafrickou republikou dnes porazilo 2:1 Mexiko. Postup ale přesto domácí reprezentace jistý nemá.

Mužský fotbalový turnaj na olympiádě je tradičně pro hráče do 23 let, vzhledem k odložení olympiády z loňska byl limit o rok zvýšen. Týmy smějí nominovat tři hráče bez věkového omezení.

Výsledky fotbalu mužů

Skupina A:

Francie - JAR 4:3 (0:0)

Branky: 57., 78. a 86. z pen. Gignac, 90.+2 Savanier - 53. Kodisang, 72. Makgopa, 81. Mokoena.

Japonsko - Mexiko 2:1 (2:0)

Branky: 6. Kubo, 11. Doan - 85. Alvarado. ČK: 68. Vásquez (Mexiko).

Skupina B:

Nový Zéland - Honduras 2:3 (1:1)

Branky: 10. Cacace, 49. Wood - 45.+1 Palma, 78. Obregón, 87. Rivas.

Rumunsko - Jižní Korea 0:4 (0:1)

Branky: Branky: 84. z pen. a 90. I Kang-in, 27. vlastní Marin, 59. I Tong-Kjong. ČK: 45.+1 Gheorghe (Rumunsko).

Skupina C:

Egypt - Argentina 0:1 (0:0)

Branka: 52. Medina.

Austrálie - Španělsko 0:1 (0:0)

Branka: 81. Oyarzabal.

Skupina D:

Brazílie - Pobřeží slonoviny 0:0

ČK: 13. Luiz - 79. Kouassi.

Saúdská Arábie - Německo 2:3

Branky: 30. a 50. Al-Nadžei - 11. Amiri, 43. Ache, 75. Uduokhai. ČK: 66. Pieper (Německo).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články