Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Na Hrách v Cortině 2026 přibude nový sport, závodit budou také skialpinisté

Program zimních olympijských her v roce 2026 v Cortině d'Ampezzo a Miláně rozšíří závody ve skialpinismu. Jejich zařazení jako doplňkového sportu schválili členové Mezinárodního olympijského výboru na zasedání v Tokiu. O definitivním potvrzení programu Her by měl rozhodnout v červnu 2022 výkonný výbor MOV.

Skialpinismus
zdroj: ČT sport

Nová sportovní disciplína přibude do programu zimních olympijských her poprvé od Nagana 1998, kdy v Japonsku debutovali snowboardisté.

Na letních Hrách v Tokiu, které začnou v pátek, čeká premiéra sportovní lezení, surfování a skateboarding. Pro karate půjde zatím jen o jednorázové představení v programu olympijských her.

Italští organizátoři plánují v Cortině uspořádat po dvou závodech na skialpech pro muže a ženy a jednu soutěž smíšených týmů. Celkem by se jich mělo zúčastnit 48 lyžařů a lyžařek.

Olympijské motto nově zní "Rychleji, výše, silněji –⁠ společně"

Mezinárodní olympijský výbor také schválil návrh svého prezidenta Thomase Bacha rozšířit dosavadní podobu olympijského motta. Heslo nově zní "Rychleji, výše, silněji –⁠ společně". V latině má nyní jeden ze základních symbolů Her podobu "Citius, Altius, Fortius –⁠ Communiter".

"Je třeba motto přizpůsobit naší době. Je to milník v našem vývoji a vysílá jasný signál. Chceme věnovat zvláštní pozornost solidaritě, a to je to, co slovo 'společně' vyjadřuje. Společné úsilí přináší rychlejší a lepší výsledky," řekl na zasedání v Tokiu Bach.

Původní motto "Citius, Altius, Fortius" navrhl zakladatel olympijských her baron Pierre de Coubertin. Inspiroval jej jeho přítel, dominikánský mnich Henri Didon. Mottem olympijských her se toto úsloví stalo už v roce 1894.

Motto je jedním ze tří takzvaných vysokých symbolů olympijských her vedle loga a vlajky. Za nižší symboly jsou považovány plamen, hymna, slib, medaile a maskot.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články