Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Možná nebude stačit ani roční odklad olympiády, připustil šéf organizačního výboru

Budou se odložené olympijské hry konat v roce 2021? Je klidně možné, že nikoli. S pokračujícím šířením koronaviru v Japonsku se toho obává šéf organizačního výboru Toširo Muto. V zemi byl tento týden vyhlášen nouzový stav. Uspořádání Her v Tokiu, které by měly začít za necelých 16 měsíců, podle Muta momentálně nikdo nemůže zaručit.

Olympijský oheň pro hry v Tokiu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Viola Kam

"Myslím, že nikdo nedokáže říct, jestli bude možné dostat to pod kontrolu do příštího července, nebo ne. Vůbec teď nedokážeme dát jasnou odpověď," řekl Muto.

"Rozhodli jsme se přeložit olympiádu o rok, což znamená, že musíme tvrdě pracovat, aby byla připravena. Upřímně doufáme, že do příštího roku lidstvo dokáže koronavirovou krizi překonat," dodal.

O alternativních plánech zatím odmítá přemýšlet. Úplně jasná podle něho není ani výše dodatečných nákladů, které japonská média odhadují na dvě až šest miliard dolarů, ani to, kdo je zaplatí. Potvrdil, že pořadatelé měli uzavřeno několik pojistek.

"Ale zda bude odložení uznáno jako událost, na kterou se pojištění vztahuje, zatím není jasné," uvedl.

Olympijský fokus podcast: Jak krutý je pro Japonce odklad Her a nakolik ovlivní přípravu sportovců?

Kvůli celosvětovým opatřením proti šíření koronaviru byla zrušena i na květen plánovaná návštěva předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha v Tokiu.

Nikdo nyní nedokáže říct, na kdy bude inspekční cesta přeložena. Bach měl v Japonsku ověřovat postup příprav na odložené Hry.

Počet nakažených obyvatel v Japonsku překročil hranici 5000, nemoc COVID-19 si zatím vyžádala více než stovku obětí.

Je nám líto, video expirovalo.
OH už mají nový termín, atletické MS bude až v roce 2022
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články