Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

MOV zakázal Lukašenkovi účast na olympiádě a vyzval k odebrání pořadatelství sportovních akcí Bělorusku

Alexandr Lukašenko se na olympiádu nepodívá. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) totiž běloruskému despotovi, jenž je už 23 let šéfem národního olympijského výboru, zakázal účast na nadcházejících Hrách. Lukašenko se letos pošesté prohlásil prezidentem a Běloruskem od té doby zmítá chaos. Kritici autoritářského vůdce tvrdí, že volby byly zmanipulované, a protesty proti Lukašenkovi jsou násilně potlačovány.

Alexandr Lukašenko a prezident Ruska Vladimir Putin
zdroj: ČTK/AP/ autor: Alexander Zemlianichenko

Umlčováni jsou také sportovci, kteří vyzvali MOV, aby zasáhl. V listopadu olympijský výbor zahájil s Běloruskem formálně řízení kvůli podezření z porušování olympijské charty.

"MOV došel k názoru, že se zdá, že současné vedení dostatečně nehájí běloruské sportovce před politickou diskriminací v rámci národního olympijského výboru, sportovních federací či celého sportovního hnutí," uvedl šéf MOV Thomas Bach. "Je to proti základním principům olympijské charty a tedy to vážně ohrožuje pověst olympijského hnutí," dodal Bach.

Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou o problematickém MS v Bělorusku:

MOV zakázal účast na OH také dalším dvěma běloruským funkcionářům včetně Lukašenkova syna Viktora, jenž je prvním viceprezidentem národního výboru. Zároveň MOV zmrazil veškeré platby Běloruskému olympijskému výboru a stipendia sportovcům, kteří se připravují na OH, bude vyplácet přímo jim.

Je nám líto, video expirovalo.
MOV vyzval, aby se v Bělorusku nekonaly vrcholné akce

Mezinárodní olympijský výbor také vyzval sportovní federace, aby neplánovaly pořádat v Bělorusku žádné vrcholné akce. Minsk má společně s Rigou organizovat příští rok na přelomu května a června mistrovství světa v hokeji.

Lotyšští představitelé už dříve uvedli, že si pořadatelství MS se svým běloruským sousedem nedokážou v současnosti představit. Mezinárodní hokejová federace IIHF se situací zabývá a údajně už zahájila kroky k odebrání spolupořadatelství Bělorusku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články