Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

MOV podle jeho místopředsedy Coatese nemůže tlačit na Čínu kvůli lidským právům

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nemůže tlačit na Čínu kvůli porušování lidských práv. Prohlásil to místopředseda MOV John Coates, podle kterého se pravomoci výboru týkají pouze sportu a olympijského hnutí.

Místopředseda MOV John Coates
zdroj: Reuters autor: Thomas Peter

Coates reagoval na výzvy lidsko-právních organizací, aby zimní olympiádu, kterou má v únoru přivítat Peking, odložil, případně ji Číně odebral.

Důvodem je postup čínského režimu vůči Tibeťanům, Ujgurům a dalším, především muslimským menšinám. Čína obvinění odmítla.

Coates zdůraznil, že i když lidská práva jsou pro MOV jedním ze základních principů, tak výbor nemůže nijak zasáhnout.

"MOV musí zajistit, aby byla lidská práva dodržována v souvislosti s hrami nebo národními olympijskými výbory," prohlásil.

"Nemůžeme přijet do země a říkat jim, co musí a nesmí dělat. My můžeme pouze udělit zemi pořadatelství olympijských her za jasně daných podmínek ve smlouvě a poté dohlížet, aby byly dodržovány," řekl australským médiím.

Na dotaz, proč MOV nedávno zasáhl při převratu v Afghánistánu a pomohl tamním sportovcům, Coates odpověděl, že šlo o jinou situaci.

"Naší prací je chránit všechny lidi spojené s olympijským hnutím včetně členů sportovních svazů v Afghánistánu. To ovlivnit můžeme, ale otázku lidských práv v Číně ovlivnit nemůžeme," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články